Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 17 dec 2020 / 09:05 uur

Cijfers corona VS dramatisch, Joe Biden krijgt snel – en op tv – het vaccin

Weer meer doden, weer meer besmettingen: de cijfers over corona zijn in Amerika op dit moment dramatisch. De volgende president Joe Biden krijgt volgende week al het coronavaccin.

De Verenigde Staten hebben vanmorgen (Nederlandse tijd) opnieuw recordaantallen coronadoden en -besmettingen in de laatste 24 uur gemeld. Meer dan 3700 personen bezweken in het afgelopen etmaal aan het longvirus, dat in dezelfde 24 uur bij ongeveer 250.000 personen werd vastgesteld.

Piek pandemie corona zet door

Daarmee zet de piek van de pandemie in de Verenigde Staten net als in veel andere landen voorlopig door. Zo’n 113.000 Covid-patiënten liggen momenteel in ziekenhuizen door het hele land.

Deze week begon het land met het toedienen van de eerste vaccinaties tegen het coronavirus. Moncef Slaoui, een van de belangrijkste adviseurs van de Amerikaanse vaccinatiecampagne, stelde zondag dat tegen eind maart zo’n 100 miljoen Amerikanen moeten zijn ingeënt.

Een foto van een Amerikaan die het vaccin tegen corona krijgt toegediend
In de Verenigde Staten werd deze week begonnen met de vaccinaties. Foto: Getty Images / Keith Birmingham

Voor veel Amerikanen zal de vaccinatiecampagne echter niet op tijd komen. Aanstaand president Joe Biden en het hoofd van het Amerikaanse centrum voor ziektepreventie (CDC), Robert Redfield, waarschuwden begin deze maand dat er tot en met februari mogelijk nog eens 200.000 personen in de VS komen te overlijden als mensen zich niet beter aan de voorschriften en de maatregelen gaan houden.

Hardst getroffen land

De Verenigde Staten zijn zowel qua officieel besmettingsaantal als dodental het hardst getroffen land ter wereld. Het coronavirus is in totaal al bij bijna 17 miljoen personen in de VS vastgesteld. Meer dan 300.000 personen zijn er tot dusver bezweken aan de gevolgen van COVID-19.

In de VS is veel kritiek op de manier waarop de regering-Trump met de epidemie is omgegaan. Trump heeft zelf toegegeven dat hij de ernst van de virusuitbraak bewust heeft gebagatelliseerd, en weigerde lang om bijvoorbeeld in het openbaar een mondkapje te dragen. Ook ziet de scheidend president niets in lockdownmaatregelen vanwege de economische schade ervan.

Biden krijgt vaccin tegen corona

De aanstaande president van de Verenigde Staten, Joe Biden, wordt naar verwachting volgende week gevaccineerd tegen het coronavirus, meldt nieuwszender CNN. Biden is van plan zichzelf in het openbaar te laten inenten tegen het dodelijke longvirus.

„Ik wil niet voor de troepen uit lopen, maar ik wil er zeker van zijn dat we het Amerikaanse volk laten zien dat het veilig is om het vaccin te nemen”, zei Biden gisteren tegen verslaggevers in zijn thuisstad Wilmington. „Wanneer ik het doe, doe ik het in het openbaar, zodat jullie er allemaal getuige van kunnen zijn dat ik het heb laten doen”, aldus de 78-jarige aanstaande president.

Ingewijden stellen dat Biden zijn inenting waarschijnlijk pas volgende week krijgt om dat er nog zaken geregeld moeten worden om de vaccinatie in het openbaar te laten plaatsvinden.

Oud-presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton toonden zich eerder ook al bereid zich op termijn voor de camera te laten inenten tegen het coronavirus.

Lees ook: Naar het buitenland vliegen? Verklaring noodzakelijk reizen komt eraan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Cijfers corona VS dramatisch, Joe Biden krijgt snel – en op tv – het vaccin
Sluiten