Metro en ANP
Metro en ANP Health & mind 16 dec 2020 / 18:00 uur

Brussel wil vaccin nog eerder toelaten: ‘Laten we snel beginnen!’

Liever gisteren dan vandaag, moet ook de Europese Commissie hebben gedacht. Met een beetje geluk kan het eerste coronavaccin volgende week al de Europese markt op.

Als het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het vaccin van Pfizer-BioNTech maandag goedkeurt, laat de Europese Commissie het binnen twee dagen toe, zegt een woordvoerder.

Vaccin

Eerder noemde het dagelijks bestuur van de Europese Unie nog een termijn van drie dagen. Maar een medewerker van de commissie sprak tegen nieuwssite Politico al van „enkele uren”. Normaliter kan de commissie ruim twee maanden de tijd nemen voor een besluit over toelating op de EU-markt.

De EU-lidstaten bepalen zelf wanneer ze beginnen met inenten. „Om een eind te maken aan de pandemie moet tot 70 procent van de bevolking gevaccineerd zijn”, zei Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen eerder op de dag in het Europees Parlement. „Dat is een enorme klus. Laten we snel beginnen, samen, met 27, op dezelfde dag.”

Nog niet klaar

Over die oproep zijn zorgen gerezen, omdat sommige lidstaten daarvoor nog niet klaar zouden zijn en dat oponthoud zou kunnen betekenen. Zo snel mogelijk beginnen staat voorop, zegt een commissiewoordvoerder. Maar „in deze prille fase is een onderling afgestemde benadering belangrijk”.

De commissie spreekt van een misverstand. „Iedere lidstaat zal zijn eigen nationale procedures organiseren”, zegt vicepresident Margaritis Schinas. Maar „het gaat erom dat alle lidstaten op dezelfde dag toegang hebben tot het vaccin”. Daarom heeft de EU de goedkeuring in handen gelegd van het onafhankelijke EMA, zegt hij. Als dat groen licht geeft en de commissie het vaccin heeft toegelaten, „zullen de nationale vaccinatieplannen op gang komen”.

Bezorgdheid

Ook over de tijdige levering van het vaccin van het Duitse BioNTech en de Amerikaanse farmareus Pfizer is bezorgdheid ontstaan. De fabrikant kan volgende maand maar de helft leveren van de eerder aangekondigde partij. De commissie zegt te overleggen met Pfizer-BioNTech, maar nu nog geen hoeveelheden of leveringsdata te kunnen noemen.

Lees ook: Pfizer kan bij groen licht eerder vaccins leveren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brussel wil vaccin nog eerder toelaten: ‘Laten we snel beginnen!’
Sluiten