Iris Hermans
Iris Hermans Reizen 22 jun 2020 / 15:52 uur

Rienke werd verliefd op Italiaanse campingbaas én Trentino

Trentino is een regio in Noord-Italië en Trentinezen doen er alles aan om te laten zien dat het hártstikke safe is. Ook op camping Fleiola, waar met een paar aanpassingen iedereen weer meer dan welkom is, inclusief  die ‘metro di distanza’.

Tourists are very welcome!”, appte een dame van Valsugana tourist office, onderdeel van Trentino. Daarna stuurde ze het nummer van een Nederlandse in Trentino. Met een hartje erachter, „She fell in love with a campingowner… Iédereen wordt verliefd hier in de regio, wanneer kom je langs?”

Foto van landschap in Trentino
In de Italiaanse regio Trentino hopen ze weer veel toeristen te ontvangen deze zomer.

Campingbaas

Rienke Kerkhof woont al ruim een kwart eeuw in het Italiaanse Trentino. Ze werd inderdaad verliefd op een campingbaas en helpt hem waar het kan. Corona gooide even roet in het campingleven, maar de moed zakte nooit in de Italiaanse laars. En nu zijn ze weer open.

Op haar Whatsappfoto zie je Rienke achter het stuur van een cabrio, met haar man Michele naast zich en hun twee kinderen op de achterbank. Ze lachen en la dolce vita straalt ervan af. Het leven is ook goed hier, vertelt ze en een omschrijving, die zo op de achterkant van een idyllisch aardrijkskundeboek had gepast, volgt. „We wonen in Calceranica al Lago, een heel klein dorpje, pal aan meer en met uitzicht op de bergtoppen die op 2000 meter hoogte liggen.”

Lees hier over de tijdloze ID&T-camping in Drenthe deze zomer, zonder timetables

Promotie

Een paar dagen geleden stond ze nog even voor de camera, om een promotiefilmpje voor Trentino op te nemen. Was ze niet op voorbereid, „het ging via Michele, die in een campinggroep zit”, maar de lovende woorden kwamen als vanzelf over haar lippen. „Het is ook gewoon een mooie omgeving en een beetje promotie verdient Trentino wel. Zeker nu.”

Hoe ze hier is beland? Tja, de liefde hè, lacht ze door de telefoon heen. Al ging ze hier vroeger al met haar ouders kamperen, op de camping ernaast. Ze leerde Michele kennen en ze werden verliefd. Lang verhaal kort: in 1993 vestigde ze zich voorgoed in Calceranica al Lago. Maar nu op de camping van Michele en zijn familie.

Ze werkt parttime als stewardess en de rest van de tijd doet ze van alles en nog wat op de camping. Beetje PR, met Nederlandse gasten mee naar het ziekenhuis –„gebeurt niet vaak, hoor!”- en op 14 augustus het jaarlijkse Pasta op het strand-event.

Foto van Italiaanse familie
Rienke, Michele hun kinderen en haar schoonouders en schoonzus.

Stuzzicadenti

De taal spreekt ze nu vloeiend, maar op de vraag wat haar lievelingswoord is, moet ze even nadenken. „Ik vind stuzzicadenti altijd wel mooi klinken.” Hét bewijs dat echt alles in het Italiaans als de schone kunsten klinkt. Tandenstoker betekent het.

Camping Fleiola is een familiecamping, zowel qua gasten als qua bedrijf. Haar schoonvader richtte het op, „de letters van Fleiola zijn alle beginletters van mensen uit de familie.”

Corona hakte er ook bij hen in. Ze moesten de deuren sluiten en misten zo een aantal piekmomenten, waaronder het paasweekend.

Ondanks de onzekere maanden, bleven ze er in geloven. „Michele is altijd heel positief. We wachten het wel af, zei hij telkens.” Ze hadden net geïnvesteerd in nieuwe stacaravans, die er nu maar eenzaam bij stonden. Maar stilzitten deden ze niet. „We hebben het hele terrein zelf opgeknapt en we wachtten af.”

29 mei!

Haar man zit in een provinciaal overleg. Een campinggroep, waarin besproken werd wat er allemaal nodig was om weer veilig open te kunnen gaan. En toen was daar 29 mei, de dag dat ze weer open mochten, zij het met een aantal aanpassingen.

Siamo emozionatissimi!🎉🎉Finalmente il #Camping Fleiola è aperto!!Venite a trascorrere qui da noi in tutta sicurezza la…

Gepostet von Camping Fleiola am Freitag, 29. Mai 2020

Zo hebben ze overal desinfecterende handgel en een thermometer waarmee op afstand de lichaamstemperatuur kan worden gemeten. Een andere grote verandering is de schoonmaak van de sanitaire voorzieningen en de stacaravans. Normaal gesproken hielden ze alles al spic en span, maar nu trekt Michele dagelijks een compleet beschermend pak aan.

Als ware een ‘Coronabuster’ desinfecteert hij, bewapend met een flinke desinfectietank, alles van top tot gootsteen, „ook benevelt hij alle gordijnen.” En wat ook anders dan andere jaren is: de broodjesservice in de ochtend. „Eerst kon iedereen brood ophalen in onze kantine, nu gaat iedereen om de beurt naar binnen en hebben we van die spatschermen opgehangen, net zoals bij onze receptie.”

Foto van campingbaas voor het pplexiglas
Campingbaas Michele voor het plexiglas.

Gelukkig heeft de regio Trentino inmiddels uitgevaardigd dat een mondmasker in de open lucht niet meer nodig is en kan iedereen normaal rondlopen over de camping. „Is anders ook echt geen pretje wanneer het heet is.”

Smet

Dat Italië het eerste Europese land is waar corona werd ontdekt, heeft zeker een smet op Italië als vakantieland gevormd, beaamt ze. Ze snapt dat ook ergens wel. Maar dat was toen, en voornamelijk in Lombardije, op zo’n drie uur afstand van Trentino. Of het hier veilig is? „Ik kan natuurlijk niets beloven, je weet nooit hoe het loopt”, zegt ze eerlijk. „Maar ik kan wel vertellen dat we hier in de regio ons uiterste best doen om alles zo veilig mogelijk te maken.”

Als Rienke om zich heen kijkt, terwijl ze een rondje camping doet, kan ze niets anders dan constateren dat het vakantiegevoel er echt wel is. „Niemand heeft het gevoel dat ze gevaar lopen, ik zie mensen genieten van hun vakantie, net als alle andere jaren.” Betekent overigens niet dat mensen geen afstand meer houden, ziet ze ook. Waar het in Nederland anderhalve meter is, is het in Italië een meter. „Un metro di distanza.” Hun gasten houden zich daaraan. „Maar Michele heeft wel gezegd dat hij niet als een politieagent gaat lopen controleren, hoor. Mensen moeten hun gezonde verstand gewoon gebruiken.”

Vakantietrentino

Om eventuele twijfels of zelfs angst weg te nemen, hebben ze met de campinggroep waar ze in zitten, een annuleringsregeling in het leven geroepen. „Mensen die boeken kunnen tot een week van te voren, en in het hoogseizoen twee weken, annuleren. Ze krijgen een voucher of hun geld terug. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en willen niemand iets opleggen.”

Foto van een landschap in Trentino
In de Italiaanse regio Trentino hopen ze weer veel toeristen te ontvangen deze zomer.

Wat de slogan van Trentino is? De opgewekte Nederlandse slash Italiaanse vraagt het haar man even. „Zoiets als ‘adem Trentino’, dat is nu ook een reclame die ze in Italië uitzenden.”

Het staat bekend onder kampeerders als een mooie natuurlijke en rustige omgeving, omschrijft ze haar Trentino dat zo maar een nieuwe vakantietrend zou kunnen worden. „We hebben kleinere meren dan het Gardameer, wat heel druk en massaal is. En we hebben hele lekkere wijnen. Iedereen heeft het altijd over Toscane, maar veel mensen weten niet wat Trentino allemaal te bieden heeft. Ze komen er vaak langs als ze op doorreis zijn.”

Nibb-its

Zelf gaan ze altijd een stukje verder weg op vakantie, zegt ze met een understatement. „Afgelopen jaar zijn we naar Namibië en Botswana geweest, het jaar ervoor naar Australië.” In de wintermaanden, want in de zomer werken ze op hun camping. Waar het vakantiegevoel nooit ver te zoeken is en waar ook hun kinderen hun vakantie doorbrengen. Die zich vooral Italiaans voelen. „Ook al zijn ze gek op frikandellen en Nibb-its, ze willen hier verder in de toekomst. En waarschijnlijk ook in het bedrijf, dat zou heel erg mooi zijn.”

Ze vermaken zich ’s zomers opperbest op de familiecamping. „Ik heb al tegen mijn zoon gezegd: niet zoenen nu, hoor!” Rienke moet lachen, daar aan de andere kant van de lijn, met uitzicht op ‘hun meer’. „Maar of hij luistert, weet ik niet!”

Wilt iemand me alsjeblieft even terug brengen naar deze plek? 😅❤️

A post shared by Jody (@jodyxoxov) on