Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 22 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Willemien, de bekende bruinvis die eerst Willem heette, dood gevonden

De bekendste bruinvis van de Oosterschelde is dood. Het is Willemien, de vrouwelijke walvis met een verleden.

Voorbijgangers hebben vorige week langs de zeedijk bij de Sophiahaven in de Oosterschelde een dode bruinvis gevonden. Bij het bergen van het dier werden identificatiefoto’s gemaakt en deze foto’s leverden een match op met een bij Stichting Rugvin bekende bruinvis.

Het gaat om bruinvis L008R003, ook wel bekend als ‘Willemien’, de bekendste bruinvis van de Oosterschelde die hier al zeker sinds 2011 rondzwemt.

De bruinvis is de meest voorkomende walvissoort in de Noordzee en het is de derde keer dat het gelukt is een dode bruinvis in de Oosterschelde te matchen met behulp van de foto-identificatiedatabase van Stichting Rugvin, meldt de stichting vandaag.

Littekens

Nadat de melding van een dood gevonden bruinvis binnenkwam, heeft Stichting ReddingsTeam Zeedieren (RTZ) het dier opgehaald. Daarbij werden foto’s gemaakt om te vergelijken met de database van Stichting Rugvin. Wat meteen opviel waren de littekens tussen de rug en de staart. Hierdoor werd de match met bruinvis L008R003 snel gemaakt.

Willemien was namelijk altijd gemakkelijk te herkennen door de inkeping in haar rugvin en de vele littekens op haar lichaam. Die waren deels als gevolg van een niet succesvolle aanval van een grijze zeehond.

Willem

Het zoogdier stond jarenlang bekend als ‘Willem’, vernoemd naar de schipper die voor onderzoek geregeld vrijwilligers van Stichting Rugvin liet meevaren op zijn boot. In juli 2017 werd deze bruinvis gesignaleerd met een kalfje. ‘Willem’ bleek dus een vrouwtje te zijn en werd omgedoopt tot ‘Willemien’. „Na deze waarneming is ze helaas nooit meer met een kalfje gezien.”

Ingevroren

Het kadaver is ingevroren zodat de bruinvis op een later moment door de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht kan worden onderzocht. Hierbij zullen ze DNA afnemen, naar de maaginhoud kijken en met de tanden een leeftijdsbepaling doen. Volgens een woordvoerster kunnen bruinvissen tien tot twintig jaar worden. Omdat het kadaver al aan het ontbinden was, valt de doodsoorzaak mogelijk niet meer vast te stellen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Willemien, de bekende bruinvis die eerst Willem heette, dood gevonden
Sluiten