Julia Osendarp
Julia Osendarp Opvoeding 11 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Deze ontmoedigende opmerking krijgen ouders vaak van andere ouders: ‘Stop daarmee’, aldus opvoedkundigen

Het ouderschap is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Sommige fases met kinderen zijn makkelijker dan anderen. Maar volgens deze opvoedkundigen moeten we stoppen met dít tegen ouders te zeggen.

Iedere ouder doet de opvoeding op zijn of haar eigen manier. Maar toch zijn er opvoedkwesties die elke ouder herkent. Een opvoedtip of advies hier en daar, kan best raadzaam zijn. Eerder schreef Metro over wat funest is voor het zelfvertrouwen van kinderen en wat je volgens deze hoogleraar psychologie beter lange tijd bij je kind achterwege kunt laten.

Opmerking die veel ouders krijgen

Maar Huffpost kaart nu een opmerking aan die menig ouder waarschijnlijk herkent. En waar we volgens opvoedkundigen mee moeten stoppen.

Welke opmerking dat is? „Geniet er maar van, zolang het kan. Want wacht maar totdat…” Een zin die ‘nieuwe ouders’ in zo’n beetje iedere fase van opvoeder naar zich toegeslingerd krijgen.

Een paar voorbeelden:

  • „Wacht maar tot de slapeloze nachten komen.”
  • „Wacht maar tot ze peuter zijn en zelf uit hun bed klimmen.”
  • „Wacht maar tot hij twee jaar is.”
  • „Wacht maar tot hij drie jaar is.”
  • „Wacht maar totdat ze puber zijn.”
  • „Wacht maar totdat ze uit huis gaan.”

Opvoeden wordt alleen maar moeilijker

Kinderarts Mona Admin kreeg ook de „Wacht maar tot…”-opmerkingen tijdens de opvoeding van haar kind te horen. Net als opvoedkundige Destini Davis. Zij benadrukt dat zij zelf vaak dit soort opmerkingen kreeg als als ze worstelde met het ouderschap. „Alsof mensen zeiden: ‘Wacht maar, het wordt nog veel erger’.” Ze legt uit dat het ontmoedigende woorden zijn. Deze opmerkingen suggereren daarnaast dat zaken waar ouders op dat moment mee worstelen eigenlijk weinig voorstellen.

Opvoedkenner Michelle Icard schreef het boek Eight Setbacks That Can Make A Child A Success en heeft dezelfde ervaringen. Volgens Icard bieden dit soort opmerkingen weinig hoop. Daarnaast kan een ouder weinig met een opmerking als deze. En dat beaamt ook Amin: „Dit soort opmerkingen zijn op angst gebaseerd en bedoeld om mensen naar beneden te halen. Zelfs als het juist goed gaat. Het zal immers alleen maar moeilijker worden, wellicht nog moeilijker dan je op dit moment ervaart.”

Andere aanpak, volgens opvoedkundigen

En dat kan anders. Volgens Amin kun je voor optimistische en positieve woorden kiezen. Waarin je iemand het gunt als hij of zij een bepaalde ‘moeilijke fase’ ervaart en uitlegt dat andere fases juist weer heel normaal kunnen zijn. „En bied hulp aan als iemand het moeilijk heeft.”

Icard vertelt dat een ouder, of wie dan ook, niet altijd een advies nodig heeft. Soms is simpelweg luisteren voldoende. Daarnaast kun je vragen stellen en begrip tonen, in plaats van iemand in te prenten dat ‘het ergste nog moet komen’. En soms kan een beetje hulp of een vriendelijke daad, voor een ouder heel erg prettig zijn.

Realistisch, maar bemoedigend

Amin oppert om realistisch en bemoedigend te zijn richting ‘nieuwe ouders’. „Het ouderschap is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, maar er is altijd hoop en niets duurt voor eeuwig.” Ouders moeten elkaar juist een beetje steunen, legt ze uit.

Volgens Davis is het daarnaast volkomen normaal dat je als ouder een wervelwind aan emoties ervaart (en het dus ook af en toe helemaal niet meer ziet zitten). „Niet ieder moment geluk en blijdschap.”

Begrenzen

Amin wil tot slot benadrukken dat alle fases met kinderen overgaan. Maar dat iedere fase mooie en minder mooie kanten heeft.

Volgens haar beïnvloedt onze omgeving ons. Zowel persoonlijk als online. „Angst is besmettelijk, maar kalmte ook.” Mocht je angstig of bezorgd worden door mensen uit jouw omgeving of de social media-kanalen die je volgt? Dan is het wellicht tijd om te begrenzen. „Omring je zelf met realisten die bemoedigend zijn.”

Dilemma: ‘Hoe ga ik om met het drugsgebruik van mijn 19-jarige zoon?’

Dilemma: ‘Hoe pak ik ‘het seksgesprek’ aan met mijn puberdochter?’

‘Verwend gedrag’ bij kinderen? Dat kun je veranderen met deze 9 opvoedtips

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties