Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 11 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Factcheckers: is plassen in een zwembad gevaarlijk? Hoeveel mensen zakken voor een tweede rijexamen?

Is plassen in het zwembad gevaarlijk? Zijn babyfoons makkelijk te hacken? En is sporten in de stad ongezond? Allemaal vragen waar je natuurlijk metéén een antwoord op wilt weten.  Factcheckers zoekt het op tv vanaf vanavond uit.

In het nieuwe KRO-NCRV programma Factcheckers onderzoeken Marijn Frank (Pointer), Joep van Deudekom en Tim Senders (die je vast kent van Streetlab) of het waar is wat we denken te weten. Een beetje ingewikkeld is dat het programma ooit – mét Joep – al bestond, maar bij een andere omroep.

Factcheckers heeft een prominente plek op NPO 1 gekregen, dus dan is Metro meteen benieuwd voor de tv-rubriek Blik op de Buis.

Factcheckers en ‘SelluFOnderSOek’

Elke dag worden we overspoeld met informatie. Theorieën, meningen, nepnieuws; in de media en op internet lijkt waarheid of leugen een kwestie van kiezen. Maar hoe zit het nou echt? Hm, da’s gelijk een moeilijke vraag die het Factcheckers-team zichzelf stelt. Wordt die wel beantwoord?

Daar kun je meteen aan twijfelen natuurlijk, gezien al het ‘Selluf ondersoek‘ dat sinds enkele jaren massaal over het internet slingert. Frank, Van Deudekom en Senders verzinnen dan ook met een knipoog naar de hedendaagse ‘doe je eigen onderzoek’-internetcultuur hun eigen experimenten. Nee, ze dompelen zich daarbij niet zoals zovelen onder in vage Facebook-groepen, om maar iets te noemen. Ze laten zich bijpraten door wetenschappers én ondergaan zelf de dingen waarvan zij de feiten willen checken.

kroncrv_factcheckers_Marijn2
Martijn Frank van Factcheckers. Foto: Annemieke van der Togt

Plassen in een zwembad

Iedere aflevering komen er drie stellingen aan bod. In een persbericht vermeldde KRO-NCRV dat Joep van Deudekom in de eerste Factcheckers zou uitzoeken of plassen in een zwembad levensgevaarlijk is. Kijk, dat wil je weten. Alleen al waarom Van Deudekom zichzelf die vraag stelt. Helaas: het zit niet in de aflevering van vandaag. De factchecker moet uitvinden hoe smerig artikelen als badeendjes, ander kinderspeelgoed en een staafmixer zijn. Eerlijk gezegd kunnen we dat zelf wel bedenken. Hopelijk plast Van Deudekom in een volgende Factcheckers vanaf de duikplank.

Veel leuker zijn de vragen van Frank en Senders. Marijn Frank presenteert overigens een eigen gedachtenspinsel, niet iets wat geldt als algemeen feit. Zij denkt dat minstens 50 procent van de rijbewijsbezitters zakt bij een herexamen praktijk. Zelf is Frank bang in het verkeer en daarom rijdt zij niet meer. Ook nu niet, dus moeten haar tv-collega’s eraan geloven. Eén ding verraden we in dit artikel: van de honderd mensen die voor hun tweede keer een theorie-examen deden, slaagden er serieus nul. Nul! „Niet te doen dit”, zegt Van Deudekom. En die praktijk? Ga Factcheckers maar kijken.

kroncrv_factcheckers_Tim Senders
Tim Senders. Foto: Annemieke van der Togt

Factcheckers nogal ‘NPO 3-erig’

Tim Senders vraagt zich af of feromonenparfum hem echt onweerstaanbaar maakt voor vrouwen. Dat beloven Instagramadvertenties hem namelijk. De factchecker gaat in gesprek met een heuse ‘geur-onderzoeker’. Maar de parfum wordt natuulijk ook in de praktijk getest…

Factcheckers is wat Metro betreft soms leuk, soms niet. Het is totaal afhankelijk van het onderwerp en dat is bij kijkers dan weer verschillend. Eerlijk gezegd is het programma een enkele keer overdreven schijtlollig en daarmee nogal ‘NPO 3-erig’; je weet wel, de kijkcijferafvalput van de publieke omroep. Er wordt al polonaise gelopen als Raven van Dorst op NPO 3 ruim 300.000 belangstellenden trekt met Nachtdieren. Goed – voor de makers – dat Factcheckers daar dus niet staat geprogrammeerd. Neemt niet weg dat het ondanks die prominente plek ‘op 1’ een lastig verhaal wordt tegenover Winter Vol Liefde, De Oranjewinter en Vandaag Inside dat volgende week terugkeert bij SBS6.

Aantal blikken uit 5: 2,5

Blik Buis illustratie
Illustratie: Metro

Factcheckers is vanaf vandaag (11 januari) zes donderdagen te zien om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. Terugkijken kan via NPO Start.

Sor doet mee aan Wie is de Mol? en zat in z’n eentje te juichen toen hij het hoorde

Sir Nicholas Winton, de man die 669 Joodse kinderen uit handen van de nazi’s redde

Met dank aan ‘mooie dame’ en Bouke Scholten is Elvis Presley nog springlevend

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties