Redactie Metro
Redactie Metro Health & mind 30 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Zijn deze activiteiten ‘natuurlijke antidepressiva’? En werkt dat?

We voelen ons allemaal weleens somber, down of een tikkeltje depressief. En hoewel voor iedereen iets anders werkt als remedie, zijn er een aantal activiteiten die ons brein lichter maken. ‘Natuurlijke antidepressiva’, dus? Gedragswetenschapper Sheehan Fisher noemt ze liever ‘dopaminemiddelen’.

Voordat we over de zogenoemde ‘natuurlijke antidepressiva’ beginnen, is het niet onbelangrijk om onderscheid te maken tussen een daadwerkelijke depressie en sombere gedachten. Een depressie vergt namelijk een andere aanpak, maar de ‘moodboosters’ die in dit artikel naar voren komen, zijn over het algemeen goed voor de mentale gesteldheid.

‘Natuurlijke antidepressiva’, bestaat dat?

Gezondheidsplatform Fortune Wel vroeg Sheehan Fisher, universitair docent psychiatrie en gedragswetenschappen, hoe dat precies zit met die ‘natuurlijk antidepressiva’. Op social media gaat namelijk een lijstje rond. ‘Zon, goede seks, het bos, de zee, meditatie, ademhaling, krachttraining, goede vrienden, cardio-training, wandelen en voedzame voeding’, zouden onze mentale gesteldheid goed doen.

Fisher benadrukt dat iemand met een depressie of ernstigere psychische aandoeningen niet zomaar van zijn of haar problemen af is met een wandeltocht door het bos. „Maar in het algemeen, inclusief de mensen die worstelen met psychische problemen, kan natuur, sociale betrokkenheid, lichaamsbeweging of seks allemaal een positieve ondersteuning zijn voor de geestelijke gezondheid. Ook kan het het risico op het ontwikkelen van depressieve symptomen helpen verminderen. ”

Dopaminemiddelen voor betere mentale gesteldheid

Volgens de gedragswetenschapper past de term antidepressiva beter in de medische en klinische hoek. Het blijft natuurlijk een medicijn. Daarom gebruikt Fisher liever het woord ‘dopaminemiddelen’, die de gelukshormonen in jouw brein en lichaam in werking zetten. Oftewel simpele activiteiten of gedragingen die je snel een hoeveelheid dopamine geven. Er zijn overigens meer gelukshormonen, waaronder serotonine en endorfine. Metro schreef eerder over de ‘deurtjes’ richting deze verschillende gelukshormonen.

De gedragswetenschapper legt uit dat dopamine een belangrijk stofje is, maar niet altijd een depressie kan oplossen. „Echter kunnen deze ‘moodboosters’ jouw stemming beïnvloeden en depressieve symptomen verhelpen. Daarnaast ondersteunen ze ook ons algehele welzijn.”

‘Moodboosters’ in jouw leven

Naast het bovengenoemde lijstje, voegt Fisher nog een aantal zaken toe die sombere gedachten verminderen. „Voldoende slaap, genoeg hydratatie, een positieve kijk en een doel en gemeenschap vinden”, aldus de universitair docent.

Volgens Fisher is het de truc om dit soort gewoonten met regelmaat in jouw leven toe te passen. Hij waarschuwt zelfs dat je dit soort activiteiten niet moet verwaarlozen, zelfs als het moeilijkere tijden zijn. „Weet welke gewoonten grote positieve impact op jou hebben en leer hoe je ze altijd kunt toepassen. Ook als de omgeving verandert.”

Finse psychologisch onderzoeker legt uit waarom Finnen zo gelukkig zijn en deelt 5 tips voor een zelfde mindset

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.