Erik Jonk
Erik Jonk Health & mind 3 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Gehoorschade bij veel jongeren fors probleem, maar ondergeschoven kindje

Gehoorschade is een kwaal waarmee 12 procent van de Nederlandse jongeren kampen (en ook een wereldwijd probleem). Het bewustzijn erover? Minimaal. En dan barst na twee bijna ‘geluidloze’ coronajaren ook nog eens het concert- en festivalseizoen los. Vol snerpende speakers en beukende bassen.

Voor het eerst sinds twee jaar gingen dit weekend de nachtclubs en bars weer volgens de reguliere openingstijden open. Nu Nederlandse jongeren zich massaal kunnen onderdompelen in het nachtleven, is echter óók de kans groter dat zij na een avondje stappen door harde muziek last krijgen van gehoorschade. Dat steeds meer tieners en jongvolwassenen gehoorschade oplopen is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een wereldwijd probleem.

https://twitter.com/ziekonzichtbaar/status/1499305328307023876

Onvoldoende bewust van gehoorschade

Jongeren zijn van gehoorschade onvoldoende bewust. Dat concludeert Beter Horen na een onderzoek tijdens de eerste stapdagen. Daarbij bleek dat bijna driekwart van de jongeren dit weekend tijdens een bezoek aan een nachtclub of kroeg geen gehoorbescherming droeg. Beter Horen, dat een online hoortest heeft geregeld en de Maand van het Gezondere Gehoor deze maand organiseert, roept zij op tot meer bewustwording over de impact van gehoorschade. Vooral nu het nachtleven van het slot is en het festivalseizoen voor de deur staat. Daarom wordt een radiocampagne gehouden met de naam World Hearing Day (op Radio 10).

Vandaag is het overigens de Dag van het Gehoor:

https://twitter.com/induklim/status/1499320586685890560

Wie na een concert of festival met een vervelend geluid in zijn oren in slaap valt, weet dat zijn oren te veel te verduren hebben gehad. Toch blijkt uit genoemde rondgang die dit weekend onder ruim 400 Nederlandse jongeren in de leeftijd van 16 tot 29 jaar werd gedaan, dat lang niet iedereen zijn gehoor afdoende beschermt. Ruim een derde van de feestgangers heeft weliswaar overwogen oordopjes te dragen, maar een kwart heeft dit ook daadwerkelijk gedaan. Zeven op de tien jongeren geven aan zich wel eens zorgen te maken over gehoorschade. 68 procent zegt desondanks geen spijt te hebben dat ze geen gehoorbescherming droegen.

Gehoorschade is al langer een probleem. Eerder schreef Metro al de Nederlanders met gehoorschade steeds jonger blijken.

Gehoorschade: permanente ruis in je oor

Door World Hearing Day moet jongeren bewust te maken van de gevolgen van gehoorschade. KNO-arts Bas Op de Coul, van het KNO Medisch Centrum in Waardenburg, zegt daarover: „Gehoorschade heeft vaak onherroepelijke gevolgen en een enorme impact op de rest van je leven. Het is dan ook belangrijk dat we jongeren aan het denken zetten over het belang van gehoorbescherming. Zo is het goed om je gehoor regelmatig te laten testen, zodat je maatregelen kunt treffen als het nodig is. Ook kun je veel problemen voorkomen door gehoorbescherming te dragen. Niet alleen in een club of tijdens een festival, maar ook in situaties waarin je hier misschien niet direct denkt, zoals tijdens een vliegreis.”

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.