Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 3 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Rutte: ‘Mensenrechtenschendingen mogen niet ongestraft blijven’

De Russische agressie in Oekraïne is „totaal ongekend” en richt zich meer en meer op civiele doelen, zegt minister-president Mark Rutte. Hij noemt het van groot belang dat eventuele oorlogsmisdaden „goed gedocumenteerd” worden, zei de premier na afloop van extra ministerieel overleg over de oorlog.

„We hebben allemaal de verschrikkelijke beelden gezien van het opblazen van de mediatoren in Kiev, maar ook de verwoesting van overheidsdoelen en appartementencomplexen in Kharkov”, vertelt Rutte. „Dit zijn echt beelden die ons allemaal op het netvlies staan en die we niet meer kunnen vergeten.”

Oorlogsmisdaden in Oekraïne

Het is volgens Rutte belangrijk om mogelijke oorlogsmisdaden goed bij te houden. Nederland dringt daarom in VN-verband aan op de instelling van een speciale onderzoekscommissie. „Mensenrechtenschendingen mogen niet ongestraft blijven, het recht moet zijn beloop hebben.”

Nederland heeft daarnaast geconstateerd dat Rusland omstreden clustermunitie heeft ingezet in de strijd in Oekraïne. Het is volgens defensieminister Kajsa Ollongren belangrijk om te achterhalen „in welke context die clustermunitie precies is ingezet om te weten of dat ook tegen het humanitair oorlogsrecht ingaat”.

Rutte: ‘We moeten maximale druk op Rusland zetten’

Ook heeft Rutte laten weten dat De Europese Unie druk bezig is met het voorbereiden van eventuele nieuwe sanctiepakketten om Rusland en vooral president Vladimir Poetin hard te raken. Volgens de premier is het belangrijk om „maximale druk” op Rusland te zetten. Zo hoopt hij dat de Russische aanval op Oekraïne stopt en het tot een staakt-het-vuren bereikt.

De al aangekondigde sanctiepakketten beginnen een „enorme uitwerking” te hebben op de economie in Rusland. „Die hebben vooral als doel het leiderschap te raken”, benadrukt Rutte. Toch is het  onvermijdelijk dat de gewone Rus ook de pijn van de maatregelen voelt.

Vluchtelingen

Niet alleen zijn Oekraïense vluchtelingen welkom in Nederland, het kabinet heeft ook hulp aangeboden aan Polen. Zij hebben op dit moment het „overgrote deel” van de vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Rutte complimenteert het land voor het opvangen van zoveel vluchtelingen.

„Dat is voor hen een enorme hoop werk”, benadrukt Rutte na afloop van extra kabinetsberaad. Daarom heeft hij de Poolse politiek hulp aangeboden. „Als wij jullie kunnen helpen met de opvang ín polen, dan zullen wij uiteraard alles daarvoor doen.”

Ook andere Europese landen moeten vluchtelingen opvangen. Nederland doet dat „zo ruimhartig mogelijk”, benadrukt Rutte.

Europese gasprijzen schieten omhoog naar nieuw record: ’60 procent gestegen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.