Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 3 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Russische spionnen ook betrapt in Nederlandse routers

Russische spionnen van de geheime dienst GRU hebben afgelopen jaar routers gehackt van Nederlandse particulieren en kleine tot middelgrote bedrijven. Dat heeft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ontdekt. Op dit moment worden de getroffenen geïnformeerd, meldt de dienst.

De Russen hebben volgens de MIVD een wereldwijd netwerk gecreëerd van duizenden gehackte routers, dat gebruikt kan worden voor cyberaanvallen. Daar zit ook een beperkt aantal Nederlandse routers bij. Voor zover nu bekend gaat het om willekeurige slachtoffers die geen relatie hebben met Defensie, de rijksoverheid of vitale sectoren.

Russische spionnen

„Dit moet stoppen’’, stelt MIVD-directeur generaal-majoor Jan Swillens. Diezelfde boodschap bracht de organisatie in 2018, tijdens de verstoorde hackoperatie bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). De betrokken Russen werden destijds het land uitgezet.

Momenteel hacken de Russen vooral Oekraïnse socialmediagebruikers. Sinds de Russische inval ziet Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, een opleving in het bestoken van Oekraïense socialmediagebruikers met nepinformatie. Ook proberen hackers regelmatig Oekraïense accounts te kapen.

Hackers en nepnieuws

Eurocommisaris Věra Jourová heeft dan ook aan socialmediabedrijven gevraagd om krachtiger op te treden tegen Russische hackers en nepnieuws. „Ik verwacht dat YouTube en Google hun inspanningen opvoeren om Russische oorlogspropaganda aan te pakken”, zei Jourová deze week. „Rusland heeft informatie tot wapen gemaakt. Online platforms mogen geen ruimte bieden aan de oorlogsleugens van dat land.”

Als Russische staatshackers de komende tijd een grote cyberaanval uitvoeren, kan die ook gevolgen hebben voor Nederlandse zorginstellingen. Daarvoor waarschuwt Z-CERT, een organisatie voor de beveiliging van computersystemen in de zorg.

Aanval

Volgens Z-CERT is de kans klein  „dat Rusland direct Nederlandse zorginstellingen aanvalt”. Toch werden ziekenhuizen in de Verenigde Staten in 2017 getroffen door de vermoedelijk Russische gijzelsoftware NotPetya. In datzelfde jaar werden tienduizenden computers, MRI-scanners, koelkasten voor bloed en andere apparaten in Britse ziekenhuizen vergrendeld door de gijzelsoftware WannaCry. Die aanval wordt aan Noord-Korea toegeschreven.

Ongehoord Nederland dient klacht in over Ombudsman NPO

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.