Redactie Metro
Redactie Metro Health & mind 12 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Uitslapen in het weekend verlaagt de kans op depressie, maar blijf niet te lang liggen

Blijf je zonder enige moeite op zaterdagmorgen tot 11.00 uur in bed liggen? Voel je dan niet schuldig. Uitslapen blijkt in sommige gevallen heel goed voor je mentale gezondheid. Maar let op, blijf niet te lang liggen.

Je hebt natuurlijk altijd vroege vogels die op hun vrije zaterdagochtend al in de sportschool staan of het huis volledig op orde hebben. Maar het blijkt dat een beetje extra slaap in het weekend goed is voor je mentale gesteldheid.

Uitslapen in het weekend goed voor mentale gezondheid

Waarom? Het vermindert het risico op een depressie. Dat blijkt uit onderzoek van de Zuid-Koreaanse Yonsei Universiteit. Maar er zitten wel een paar voorwaarden aan verbonden. Het is namelijk belangrijk dat je niet meer dan twee uur extra slaap pakt. Bij te veel extra slaap verhoog je namelijk juist het risico.

Zuid-Koreaanse doktoren onderzochten 5500 mensen die regelmatig wat slaap misten tijdens een werkweek. Ze ontdekten dat de deelnemers die in het weekend twee uurtjes extra slaap pakten, 48 procent minder kans hadden op een depressie. Eén extra uurtje slaap verlaagde dit risico met eenderde.

Te lang slapen verhoogt kans op depressie

Maar bij de deelnemers die langer sliepen dan de gewenste twee uur op een weekenddag, werd de kans op depressie met 16 procent hoger. Eerder Zweeds onderzoek uit 2018 had vergelijkbare resultaten. Daaruit concludeerden de onderzoekers dat extra slaap in het weekend je gezondheid verbetert.

Maar de meest gezonde situatie is wanneer je de extra uurtjes slaap in weekend eigenlijk niet nodig hebt. Als je de duur en kwaliteit van jouw slaapgedrag doordeweeks verhoogt, zijn de uitslaapdagen niet essentieel. Door iedere nacht genoeg te slapen, hoef je dit in het weekend niet in te halen. Dit heeft volgens de onderzoekers positief effect op zowel je mentale als je fysieke welzijn.

Slechte slapers

Het wordt aanbevolen om iedere nacht gemiddeld tussen de zeven en negen uur te slapen. Soms is het simpelweg een kleine aanpassing in je slaaproutine, waardoor je op zaterdag niet genoodzaakt bent om in bed te blijven. Ben jij een slechte slaper? In dit artikel geven we je een aantal natuurlijk tips voor een goede nachtrust.

Dit zijn de 8 (onverwachte) voordelen van naakt slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.