Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen | LinkedIn Health & mind 19 feb 2021 / 13:59 uur

‘Jongens die veel gamen hebben minder kans op depressie’

Laat je broertje of zoon nog maar een uurtje langer videogames spelen, dan heeft-ie op latere leeftijd minder kans om depressieve symptomen te ontwikkelen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Daarvoor sloegen het University College London (UCL), het Zweedse Karolinska Institutet en het Australische Baker Heart and Diabetes Institute de handen ineen.

Regelmatig en weinig gamen

Jonge jongens (van rond de 11 jaar oud) die regelmatig gamen, hadden drie jaar later 24 procent minder depressieve symptomen dan jongens die minder dan eens per maand een videogame spelen. Bij meisjes is er geen significant verschil opgemerkt. Wel goed om te noteren: het verschil werd alleen aangetroffen bij jongens die niet veel bewegen. Dus jongens die veel gamen én veel sporten (of weinig gamen en veel sporten) worden mogelijk niet bij deze positieve groep betrokken. Wel bestaat de kans dat zij, dankzij het bewegen, sowieso minder last hebben van depressieve symptomen.

Er zijn mogelijk ook nog andere verklaringen voor het verschil in depressiviteit. Bijvoorbeeld hoe hun ouders de jongens opvoeden, of hoeveel sociale contacten ze hebben. De onderzoekers hadden echter geen toegang tot deze data.

Depressieve symptomen door social media

Minder actieve jongens halen meer plezier en sociale interactie uit videogames, denken de onderzoekers. Volgens hen wijzen de resultaten van het onderzoek daarop, maar ze kunnen geen causale verbanden aan de resultaten verbinden. Toch suggereren de resultaten dat er positieve aspecten verbonden zijn aan videogames die de mentale gezondheid kunnen stimuleren, zoals probleemoplossing en de kans om samen te werken.

Bij meisjes die veel gamen werd datzelfde effect dus niet opgemerkt. Maar bij hen zagen de onderzoekers een ander effect. Meisjes die bijvoorbeeld meer op sociale media zaten, ontwikkelden later meer depressieve symptomen. Bij jongens die veel op Instagram en Facebook scrollen was dat dan weer niet zo.

Volgens de onderzoekers kan het zijn dat verschillende activiteiten jongens en meisjes anders beïnvloeden. Ook de tijd die ze aan een activiteit besteden, kan van invloed zijn. De jongens in het onderzoek speelden meer videogames, terwijl de meisjes meer op sociale media zaten.

Experts: laat je ook testen op corona bij vermoeidheid en hoofdpijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Jongens die veel gamen hebben minder kans op depressie’
Sluiten