Metro
Metro Health & mind 27 okt 2020 / 21:10 uur

Steeds meer corona doorgespoeld: ‘We pissen en kakken riool vol met corona’

De tweede golf van het coronavirus is ook in de riolen goed terug te zien. Nog nooit werden zo veel virusdeeltjes in het riool gemeten als afgelopen week, blijkt uit de gegevens die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bijhoudt op het coronadashboard.

Vorige week, tussen maandag 19 en zondag 25 oktober, zaten er gemiddeld 1825,28 deeltjes van het coronavirus in een milliliter rioolwater. Een week eerder waren dat er iets meer dan 1300 en de week daarvoor 850. Eind maart en begin april, op het hoogtepunt van de eerste golf, vond het RIVM 1430,85 virusdeeltjes per milliliter.

Lees ook: Deze ‘schatten’ vind je nu allemaal in het riool…

De grootste concentraties coronadeeltjes zijn in de regio’s Gooi en Vechtstreek, Utrecht, Midden- en West-Brabant, Brabant-Noord, Zaanstreek-Waterland, Haaglanden, Amsterdam-Amstelland en Hollands Midden gemeten. Dit zijn ook gebieden waar veel coronagevallen worden vastgesteld.

Corona in het riool

Als mensen het coronavirus onder de leden hebben, kunnen virusdeeltjes in de ontlasting komen en zo in het riool belanden. Verspreid over het land staan meer dan driehonderd meetpunten. Zo kan de overheid zien waar het virus zich verspreidt, zonder dat de privacy van bewoners wordt aangetast.

Of zoals John het beestje bij de naam noemt op Twitter: „Nederlanders pissen en kakken riool vol met coronavirussen.” Waarop iemand ‘in stijl’ reageert. „Ik zag juist veel verbale diarree sinds corona.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steeds meer corona doorgespoeld: ‘We pissen en kakken riool vol met corona’
Sluiten