Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 27 okt 2020 / 19:58 uur

‘Te vroeg om harder op de rem te trappen’, Sinterklaas in kleine kring en ‘Irma is back’

Premier Rutte en coronaminister De Jonge hebben vanavond uitgelegd waar we staan. Ook lichtten ze toe waarom ervoor is gekozen om nog even af te wachten met nieuwe maatregelen slash een aanvullend pakket.

Het persmoment, dat op Twitter in heel wat associaties resulteerde en dit keer op een andere plek plaatsvond, was wel weer mét Irma, tot grote blijdschap van velen. „Persmoment? Who cares, Irma is er weer!”

Er waren voorzichtige positieve geluiden over de afvlakking van de cijfers, daar tegenover staat dat werd gezegd dat we zeker tot in december vastzitten aan de huidige regels. Later nog aangevuld door Hugo de Jonge: „Misschien ook wel tot na de jaarwisseling, tot we weer op een besmettingsgraad onder de 1 zitten.”

Lees ook: #burgeroorlog van ‘complotwappies’ leidt op Twitter tot hilarische reacties

Kruispunt

We staan op een kruispunt, lichtte Rutte het effect van de huidige maatregelen toe. „We weten het gewoon nu nog even niet. Het is te vroeg om conclusies te trekken, en te vroeg om harder op de rem te trappen.”

Rutte vergeleek het met een evenwichtsbalk waar we op staan en die bestaat zowel uit de belasting op de zorg en de economie en de samenleving zo min mogelijk schade te berokkenen. „We blijven nauwkeurig volgen wat er in de teststraten en ziekenhuizen gebeurt.”

Maar het beeld is „niet ongunstig”, aldus de premier tijdens een „kort oploopje” op zijn ministerie. De besmettingscijfers laten een afvlakkend patroon zien, maar ze blijven nog steeds te hoog. „Het is nu niet nodig om extra maatregelen te nemen.”

Volgende week weer ‘een echte’

Volgende week is er weer een „echte persconferentie”, tenzij de cijfers heel erg omhoogschieten, dan al eerder en dan zullen er ook aanvullende maatregelen worden besproken. „Alle scenario’s liggen op tafel. Maar een volledige lockdown is een schrikbeeld. Bijna iedereen blijft dan thuis, en mag af en toe alleen nog naar buiten om boodschappen te doen.”

Dus beter voorkomen dan genezen. „Zoek de grenzen niet op, houd je aan de regels”, benadrukt hij meermaals.  „De belangrijkste knop waar we aan kunnen draaien, blijft ons eigen gedrag. Van meer naleving krijgen we nooit spijt.”

Sinterklaas

Het kabinet kijkt volgende week of er mogelijk nog strengere regels nodig zijn om het virus verder in te dammen. Maar het versoepelen van maatregelen zit er nog even niet in. „Het lopen met lampionnen langs huizen op Sint Maarten zal dus alleen in kleine groepen kunnen”, verwacht onze premier. En waarschijnlijk zal ook Pakjesavond slechts in „kleine kring” gevierd moeten worden, dus thuis met drie personen max, buiten het eigen gezin om. „Houd daar nou voorlopig nog even rekening mee.”

Verder vooruitkijken naar de feestdagen wilde Rutte nog niet. „Over de kerst is het nu nog niet te voorspellen hoe zich dat ontwikkelt.” Mensen die in de kerstvakantie naar het buitenland willen, moeten nog even wachten op een „nader advies” van het kabinet. Dat advies zal ook over reizen in de voorjaarsvakantie gaan.

Situatie van voor de zomer

Ook De Jonge vertelt dat alle scenario’s op tafel liggen. „maar voordat we knopen doorhakken, moeten we zeker weten of beslissingen de juiste zijn.” Het reproductiegetal ligt nog wel boven de 1 (1, 16), dat betekent dat een persoon gemiddeld 1,16 andere mensen aansteekt, maar is al gedaald. „We moeten terug naar de situatie van vlak voor de zomer, toen we ons leven zo goed mogelijk konden leven. De besmettingsgraad moet dus nog verder dalen en onder de 1 komen, „zodat we het het virus sneller onder controle krijgen. De verspreiding van virus dooft dan langzaam uit.”

Ook heel belangrijk voor mensen in de zorg, „ze houden het anders niet vol, de rek is eruit.”

Lees ook: Tweede Kamer stemt ‘per ongeluk’ voor hoger salaris in de zorg: ‘Foutje… Bedankt!’

Korte lontjes

„We zullen elke maatregel treffen die nodig is, maar zonde om dat te doen als het niet nodig is.” Het is nu een kwestie van volhouden, „hoe langer het duurt, hoe korter onze lontjes, maar we mogen onze frustratie nooit botvieren op onze mensen in de frontlinie.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Te vroeg om harder op de rem te trappen’, Sinterklaas in kleine kring en ‘Irma is back’
Sluiten