Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 18 okt 2020

Meer dan dertig mensen in verschillende kerken vandaag

De Gereformeerde Gemeente Barneveld-Centrum en verschillende kerken van de Hersteld Hervormde Kerk laten vandaag meer dan dertig bezoekers per dienst toe.

Hoeveel het er in Barneveld zullen worden is afwachten, maar volgens de kerk zelf kunnen er maximaal 250 kerkgangers de dienst bijwonen met inachtneming van de afstandsregel. De Rehobothkerk telt 2000 zitplaatsen. Er zijn vandaag drie zogeheten leesdiensten, waarbij er geen predikant is, maar een ouderling voorleest uit de Bijbel. Inmiddels is duidelijk dat op de eerste dienst 200 mensen zijn afgekomen.

Vorige week zondag hield de Rehobothkerk drie diensten waar per keer 400 tot 450 mensen aanwezig waren. Eerder waren er driemaal 600 mensen in de kerk.

Veel kerken geven wel gehoor aan oproep

Een ander kerkgenootschap, de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) waaronder het veel besproken gebedshuis in Staphorst valt, heeft het maximale aantal kerkgangers wel afgeschaald naar dertig per dienst, kinderen onder de 12 jaar daarbij niet meegerekend. Ook wordt mensen gevraagd bij het in- en uitgaan van de kerk een mondkapje te dragen. Daarmee geeft de koepelorganisatie gehoor aan de oproep van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) om zich binnen één ruimte te houden aan de landelijk geldende groepsgrootte.

Verschillende kerken van dit genootschap, onder meer in Staphorst, lieten eerder wel veel meer dan dertig mensen toe bij een dienst.

Staphorst zet de deuren weer open

De kerk in Staphorst liet gisteren weten dat ook zondag weer te zullen doen, maar kon geen aantallen noemen. De gemeenteleden zijn volgens een rooster uitgenodigd om een van de drie diensten op deze dag bij te wonen, die elk ook nog worden verdeeld over drie locaties: de Dorpskerk, het Leergebouw en het dienstgebouw. Over mondkapjes laat de kerk in de Overijsselse plaats op de website weten: „De overheid en de landelijke kerk adviseren om bij het in- en uitgaan van het gebouw mondkapjes te dragen. Dit laten we aan uw eigen verantwoordelijkheid over.”

Een foto van de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst
Kerkgangers komen aan bij de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst. Foto: ANP / Vincent Jannink

Genoemde kerk kreeg twee weken geleden veel kritiek toen zeshonderd mensen tegelijk de diensten bezochten.

Over vandaag zei een woordvoerder gisteravond: „Dertig mensen zullen er zeker zitten. Maar de kans dat het er veel meer zijn, is groot.” Een maximum aantal wil hij niet noemen. „Er zullen beduidend minder mensen zijn dan we hebben uitgenodigd. Veel mensen zitten in quarantaine of ze behoren tot de risicogroep.” Ook volgen steeds meer gemeenteleden de diensten online of via de kerktelefoon.

Lees ook: Nieuw record dagelijkse coronabesmettingen wereldwijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meer dan dertig mensen in verschillende kerken vandaag
Sluiten