Metro
Metro Health & mind 14 sep 2020 / 08:14 uur

Flinke domper in de jacht op coronamedicijn

Bloedbank Sanquin loopt tegen een flinke tegenvaller aan bij het inzamelen van bloedplasma voor de productie van een coronamedicijn. De hoeveelheid antistoffen in dat plasma loopt sneller terug dan gehoopt.

Het plan was om 16.000 donoren te werven, die samen 50.000 keer plasma afstaan. Dat moet 30.000 kilo plasma vol antistoffen tegen Covid-19 opleveren en daarvan moet een coronamedicijn worden geproduceerd. Het kabinet stelt 10 miljoen beschikbaar voor het project, dat al deze herfst resultaat zou kunnen opleveren, schrijft het AD.

Donoren gevonden

De 16.000 donoren zijn gevonden, maar ze doneren minder vaak dan gehoopt en niet alle donaties zijn geschikt. „We hebben 20.000 donaties ontvangen’’, zegt een woordvoerder van Sanquin. „Dat leverde 8000 tot 9000 kilo bloedplasma op, maar een gedeelte daarvan gaat nog afvallen.”

Lees hier wat tot meer doden leidt dan veel kankers en verkeersongelukken bij elkaar

Antistoffen voor coronamedicijn

Bij een deel van de donoren blijken de antistoffen, die cruciaal zijn voor een eventueel medicijn, snel uit het bloed te verdwijnen. „Dat is met het oog op immuniteit niet meteen zorgwekkend”, zegt Hans Zaaijer, professor microbiologie. „Maar voor de productie van geneesmiddelen hebben we juist plasma met een hoog gehalte aan antistoffen nodig. We hadden verwacht dat de hoeveelheid antistoffen langer heel hoog zou zijn.”

Lees hier welke inwoners uit welke provincies vaker antistoffen in het bloed hebben

Plasma en koffie

De inzameling van meer plasma gaat intussen gewoon verder. Vorige week meldde bloedbank Sanquin dat de eerste ‘Powerbank’ was geopend, speciaal voor plasma-donoren en in een winkelcentrum. „De naam Powerbank staat voor de kracht van plasma”, legt directeur Daphne Thijssen uit.

„Plasma is een ontzettend krachtige stof, boordevol afweerstoffen en andere eiwitten die een belangrijke rol spelen bij de behandeling tegen ziekten. En iedereen heeft het in zich. Normaal gesproken staan onze donatie-locaties op bedrijventerreinen of bij ziekenhuizen, maar wij hebben nu bewust gekozen voor een winkelcentrum en qua uitstraling lijkt de Powerbank ook meer op een winkel. Met deze locatie willen wij de naamsbekendheid van plasma doneren én de toegankelijkheid vergroten. Mensen kunnen gemakkelijk binnenlopen en zich aanmelden, maar ook terecht voor informatie of een kop koffie.”

Wereldwijd

Wereldwijd is er veel aandacht voor bloedplasma. De hoop is dat er een middel mee gemaakt kan worden waarmee mensen beter beschermd zijn tot er een vaccin is. In de VS is een variant van de methode al omarmd door president Trump, die het mogelijk ook gebruikt voor zijn verkiezingscampagne, zo schreven Amerikaanse media afgelopen weekend, maar onomstotelijk bewijs voor de werking van het vaccin is er nog niet. In Amerikaanse ziekenhuizen wordt het middel al wel volop gebruikt. Nederland en Europa zijn voorzichtiger.

Reageer op artikel:
Flinke domper in de jacht op coronamedicijn
Sluiten