Lisa en Shirah
Lisa en Shirah Health & mind 26 nov 2018
Leestijd: 2 minuten

Je blijer voelen? Het begint met dankbaarheid

Klagen is een stuk makkelijker dan blij zijn met wat je hebt. Toch brengt dankbaarheid je veel meer. Je geluksgevoel gaat er namelijk als een speer van omhoog, en dat is goed voor je algehele gezondheid.

Met deze vijf tips voel je je zonder veel moeite dankbaarder.

Meer dankbaarheid met 5 tips

1. Zeg vaker ‘dank je wel’

Het klinkt misschien gek om ‘dank je wel’ te zeggen voor dingen die heel gewoon lijken. Zoals de trein die op tijd rijdt, je partner die het vuilnis wegbrengt of een goede nacht slaap. Toch begint dankbaarder zijn met meer oog hebben voor deze doodgewone dingen. Dat betekent niet dat je hardop ‘dank je wel’ hoeft te zeggen. Er een seconde stil bij staan, is al genoeg.

2. Kies een vast moment om dankbaar te zijn

Veel mensen vinden het fijn om ‘s avonds voordat ze naar bed gaan een dankbaarheidslijstje te maken. Ze gaan zo met een tevreden gevoel slapen. Om te voorkomen dat je het vergeet, is het slim om deze nieuwe gewoonte achter iets te plakken wat je iedere avond doet.

Zoals het poetsen van je tanden, het lezen van een boek of het opruimen van de keuken. Op een gegeven moment hoef je er niet meer over na te denken en is het een gewoonte om elke dag zo’n lijstje te maken.

Dansen, drankjes en dankbaarheid op festivals: ‘We onderschatten de kracht van dankbaar zijn’

3. Verwacht minder

Iedereen heeft verwachtingen. Als je een baan hebt, verwacht je dat je salaris op een bepaalde datum wordt uitgekeerd. En als je samenwoont, verwacht je misschien wel dat je partner meehelpt jullie huis opgeruimd te houden.

Verwachtingen maken het alleen soms moeilijk om dankbaar te zijn voor kleine dingen. Probeer daarom minder van tevoren in te vullen hoe iets eruit zou moeten zien en neem het leven meer zoals het komt. Hierdoor ben je eerder dankbaar voor alles wat er op je pad komt.

4. Maak een dankbaarheidspot

Het werkt heel simpel: je zoekt een pot, vaas of blik, schrijft op papier waar je dankbaar voor bent en stopt het erin. Zet de pot op een plek waar je er elke dag naar kijkt. Zo herinner je jezelf er iedere dag aan dat er genoeg is om dankbaar voor te zijn. Ook vergeet je zo minder snel om de pot dagelijks met een nieuw briefje te vullen. Kijk iedere maand, week of jaar wat er allemaal in je dankbaarheidspot zit. Het doet je humeur gegarandeerd goed.

5. Doe het samen

Op sommige dagen is het lastig te bedenken waar je dankbaar voor bent. Het helpt dan om het samen met een vriend, collega of je partner te hebben over wat deze dag mooi maakt. Spreek bijvoorbeeld met een vriend af om dagelijks te appen waar je dankbaar voor bent. Of hang op je werk een vel papier op waar je collega’s op kunnen schrijven waar ze blij mee zijn. Door het samen te doen, wordt dankbaar zijn veel makkelijker.

15 makkelijk toepasbare tips voor een gezonde levensstijl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.