Alrik de Jong
Alrik de Jong Gezondheid 31 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Deze twist in je ontbijt scheelt je veel calorieën en 12 gram suiker

Verse jus d’orange is geen vergif, maar zit wel boordevol suiker. Ook krijg je minder vezels binnen dan tijdens het eten van een sinaasappel. Maar er is nog een beter alternatief: de grapefruit. Scheelt je direct nog calorieën ook.

Van gezond eten hoef je geen obsessie te maken. Maar beter je voedingspatroon, des te fitter je mentaal ook bent. En het verschil zit hem vaak in kleine dingen. En ook al drink je dagelijks geen sinaasappelsap, een (halve) grapefruit bij je ontbijt is sowieso goed.

Verse jus d’orange aan vervanging toe

Zo is het dus geen slecht idee om dat dagelijkse glaasje verse jus d’orange naar het weekend te verbannen; zonde om dit heerlijke drankje helemaal niet meer te nuttigen. In een glas sinaasappelsap zitten volgens het Voedingscentrum 110 kilocalorieën, 0,8 gram vezels en 22,8 gram koolhydraten, waarvan 22,3 gram suikers.

Zoals gezegd is het echt geen heel ongezonde drank, want er zit nog altijd veel vitamine C in. Als je dagelijks verse jus drinkt, let dan gedurende de rest van de dag extra op de inname van producten met suiker.

Grapefruit bevat veel minder calorieën en suiker

De simpele twist is een grapefruit bij het ontbijt. En die pers je niet uit, maar eet je op. Scheelt nog tijd ook. Halveren en in reepjes snijden is een makkelijke manier om het fruit te eten. Je kunt het ook halveren, insnijden en met een theelepel uitlepelen.

In een grapfruit (150 gram) zitten volgens het Voedingscentrum 56 kilocalorieën en 9,9 gram koolhydraten, waarvan 9,9 gram suikers. Minder suiker en calorieën dus, maar meer vezels. In deze frisse citrusvrucht zit 2,1 gram vezels en dat is relatief veel. Bovendien bevat het fruit diverse belangrijke voedingsstoffen, zoals erg veel vitamine C en thiamine (vitamine B1).

Afvallen dankzij de citrusvrucht

Een halve grapefruit bij je ontbijt is eigenlijk al genoeg, dat scheelt dus nog meer calorieën met verse jus d’orange. Uit onderzoek, gepubliceerd in Medical News Today, blijkt dat het eten van een halve verse grapefruit in de morgen op jaarbasis tot een gewichtsverlies 2 tot 5 kilo kan leiden.

Daarbij wel de kanttekening dat je bij gebruik van bepaalde medicijnen niet te vaak grapefruit kunt eten. Goed om even te checken.

Paranoten, zijn die gezond en hoeveel mag je er dan per dag?

Deze drankjes zorgen voor de ergste katers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties