Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Entertainment 2 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Condooms met smaakje beleven opleving dankzij The Crown

Van aardbei tot Coca-Cola: condooms met een smaakje zijn niets nieuws en zijn zelfs al op de markt sinds 1995. Toch beleven de condooms de laatste tijd een opleving, mede te danken aan de succesvolle Netflixreeks The Crown.

In de allerlaatste aflevering van The Crown krijgt prins William een cadeau van de inmiddels jongvolwassen prins Harry. Sindsdien zijn de zoekopdrachten op Google naar ‘condooms met smaak’ met 30 procent toegenomen.

Condooms met smaakje

The Crown heeft in de afgelopen jaren verschillende spraakzame momenten gehad. Dat een van die momenten een condoom met smaakje zou zijn, had niemand vermoedelijk verwacht.

In de laatste aflevering van de serie is te zien hoe Harry, William een condoom geeft, omdat hij „binnenkort het nest verlaat en ongelukjes kunnen gebeuren”. „Je zal me later dankbaar zijn. Mijn tip: het in je mond steken is ook een optie”, voegt hij nog toe. Het blijkt niet te gaan om een gewoon condoom, maar een met een smaakje.

‘Wees voorzichtig’

Hoewel gynaecologen blij zijn dat seks en anticonceptie wordt besproken in hitseries zoals The Crown, willen ze mensen ook adviseren voorzichtig te zijn. „Bij orale seks kan een condoom met smaakje weinig kwaad. Daar is het meer ook voor bedoeld. Bij vaginale penetratie zou het wel je zuurtegraad of pH-waarde en je vaginale flora kunnen aantasten. Wat maakt dat je achteraf makkelijker vatbaar bent voor infecties”, vertelt gynaecoloog Marijke Aerts aan het HLN.

„Je vagina blijft nogal een gevoelige zone voor producten met kunstmatige geurtjes”, vervolgt Aerts. „Of dat nu een condoom is met een kokossmaakje, een inlegkruisje met bloemengeur, zeep voor je intieme zone of zelfs wasverzachter voor je onderbroek.”

Natuurlijke geur- en smaakstoffen of essentiële oliën in condooms

Afhankelijk van de ingrediënten kunnen bepaalde smaakstoffen ook een allergische reactie veroorzaken. „Dat kan door latex of andere stoffen in het condoom zijn”, aldus Isabelle Dehaene, tevens gynaecoloog. „Maar er kunnen ook irritaties optreden als er natuurlijke geur- en smaakstoffen of essentiële oliën in het condoom zitten”, voegt Aerts toe.

Het helemaal afraden van condooms met smaakje doen beide gynaecologen niet. „Maar vooral mensen die vaak last of problemen hebben daarbeneden, doen er goed aan het te vermijden. Want eens je zo’n infectie te pakken krijgt, is het heel moeilijk om er weer van af te geraken.”

De eerste storm van 2024 is in aantocht: Storm Henk

Doden na botsing vliegtuigen op luchthaven Tokio

Paragnost Liesbeth kijkt in De Oranjewinter in glazen bol naar Matthijs van Nieuwkerk en Vandaag Inside

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reacties