Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Lifestyle 2 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo geef je je kerstboom een tweede leven

Het is weer januari en dus tijd om afscheid te nemen van de kerstboom… Of toch niet? Er zijn namelijk manieren om je kerstboom een tweede leven te geven door hem te herplanten. Je moet hier helaas wel een tuin voor hebben, maar als je die hebt, is het een ideale optie voor wie nog geen afscheid wil nemen van de feestdagen.

Een kerstboom herplanten is alleen niet een, twee, drie gedaan.

Water, liefde en aandacht

Als je wil dat je kerstboom tijdens de volgende kerst nog in leven is, moet je rekening houden met een aantal punten. Zo is het belangrijk om bij aanschaf van een kerstboom te letten op een zo groot mogelijke kluit, meent Buitenleven, het platform voor mensen met groene vingers. Hoe groter en dus steviger de kluit is, hoe groter de overlevingskans. Dat gezegd hebbende, heeft een kleinere boom juist een grotere kans op overleven.

Als je de kerstboom dan eenmaal hebt, is het belangrijk om niet niet op dag één als op een warme plek te zetten. Laat de boom even acclimatiseren en schuif hem dan op een gezellig plekje in de woonkamer. Daarna is het van belang om de boom te verzorgen, net zoals je je andere planten zou verzorgen. Met water, liefde én aandacht.

Kerstboom herplanten

Hoe gezellig het misschien ook is, het is niet verstandig om een kerstboom veel langer dan de feestdagen te laten staan. Het is dan namelijk nog moeilijker voor de boom om weer te wennen aan een buitentemperatuur.

Bij de boom verplaatsen van binnen naar buiten geldt hetzelfde riedeltje: laat de boom eerst even wennen in een tussentemperatuur, dus bijvoorbeeld in de schuur. Verplaats hem pas naar buiten als de ergste vorstperiode voorbij is.

Als de kerstboom dan eenmaal naar buiten kan, dan voelt-ie zich het fijnst in een ruim gat in de grond, met een goede tuingrond en geen mest. De boom heeft dan de komende elf maanden opnieuw water, liefde en aandacht nodig. Bij een kerstboom werkt het hetzelfde als bij andere planten en bomen, in warme periodes heeft-ie net wat meer water nodig dan in de koudere periodes.

Condooms met smaakje beleven opleving dankzij The Crown

Benjamin uit Winter Vol Liefde gaat confrontatie aan met Joshua: ‘Manipulatief’

De eerste storm van 2024 is in aantocht: Storm Henk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties