Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Gezondheid 2 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Meedoen aan Dry January? Dit zijn gevolgen van een alcoholvrije maand voor je lichaam

Na een maand vol feestjes en alcohol, is het voor velen nu tijd voor Dry January: een maand zonder drank. Mensen die het eerder deden, scheppen op over het ‘fitte gevoel’, maar wat doet zo’n maand zonder alcohol nu daadwerkelijk voor je lichaam?

Als je meedoet aan Dry January, dan staan je de volgende positieve veranderingen je te wachten. Eerder vertelden we je waarom rode wijn zo snel naar je hoofd stijgt.

Dit zijn de lichamelijke gevolgen van Dry January

En het zijn er nogal wat.

Je slaapt beter

Met een borrel op vallen we vaak sneller in slaap. Maar in werkelijkheid verslechtert alcohol de kwaliteit van onze slaap. Het beïnvloedt het centrale zenuwstelsel en onderbreekt de slaapcyclus, wat betekent dat we niet de niveaus van diepe slaap bereiken die nodig zijn om fris wakker te worden. Als je stopt met drinken, heb je een nacht met meer herstellende slaap.

De alcoholschade aan je lever vermindert

Afhankelijk van hoeveel je meestal drinkt, zal er verbetering aan je lever te zien zijn. Te merken? Dat meestal niet. Maar hoewel je de effecten op je lever misschien niet voelt, hebben onderzoeken aangetoond dat een maand stoppen met alcohol wel degelijk effect heeft. Uit één onderzoek bleek zelfs dat stoppen met alcohol de schade aan de lever door drinken, waaronder leveraandoeningen, kan terugdraaien. Na een maand zou de leverfunctie dus moeten verbeteren.

Je huid verbetert

Als je gewend bent om veel te drinken, kun je merken dat je huid verbetert door beter te slapen en minder calorieën te eten. Misschien merk je ook dat als je in plaats van te drinken andere activiteiten doet, zoals sporten, dit ook het uiterlijk van je huid kan verbeteren.

Je hebt meer energie

Als je stopt met drinken, merk je dat je meer energie hebt dan normaal. Dit is voornamelijk te danken aan een betere slaapkwaliteit en het wegvallen van de onderdrukkende effecten van alcohol.

Avocado’s, een koele kamer en ijswater: vermijd een (nieuwjaars)kater met deze tips

Steeds meer vrouwen stoppen met de anticonceptiepil: ‘We moeten deze geluiden serieus nemen’

Kun je geen keuzes maken? Dat heeft niet alleen maar nadelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties