Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 30 dec 2023
Leestijd: 1 minuut

Verdeeldheid in wijnland Frankrijk: aarzeling om Dry January te steunen, zou niet bij cultuur passen

Er heerst verdeeldheid in Frankrijk. Het land van de wijn twist om Dry January, de maand waarin men voorneemt geen alcohol te drinken. Verslavingsdeskundigen willen er meer aandacht voor, maar de regering is terughoudend.

Doe je niet mee aan Dry January? Dan heeft Metro een aantal tips tegen de (nieuwjaars)kater op een rij gezet.

Dry January

Een maand lang niet drinken druist volgens de Franse regering en de alcohollobby in tegen de Franse cultuur, meldt The Guardian vandaag. In 2020 werd de alcoholvrije maand in Frankrijk geïntroduceerd als ‘defi de janvier’, ofwel de januari-uitdaging.

Een groep academici en artsen die zich bezighouden met verslavingen hebben de Franse minister van Volksgezondheid geschreven om te zeggen dat de staat niet genoeg doet om campagne te voeren tegen de risico’s van alcohol. De regering zou volgens hen een alcoholvrije maand aan het begin van het jaar moeten steunen.

Verdeeldheid

„Het lijkt erop dat het vertrouwen in de regering om een coherente en resolute politieke aanpak tegen alcohol te voeren ernstig is verslechterd”, stond in de brief, eraan toevoegend dat het „meer dan een schande” is dat de regering afstand bleef houden van Dry January.

Tevens wordt de Franse president Emmanuel Macron gezien als een „pro-alcohol president”. „Hij zegt dat hij elke dag wijn drinkt, ‘s middags en ‘s avonds, en dat een maaltijd zonder wijn ‘een beetje triest’ is”, schrijft The Guardian.

‘Past niet bij Frankrijk’

De Franse alcohollobby voert aan dat Frankrijk een land is dat van oudsher „matig drinkt”. De onthoudingsmaand zou niet bij bij de Franse cultuur passen en is „beter geschikt is voor Noord-Europese binge-drinkers”.

Lukt stoppen met roken niet? Dat kan óók komen door deze verkeerde reactie van vrienden of familie

Zo herken je vanaf volgend jaar gezondere keuzes in de supermarkt

Hoofdpijn van rode wijn: waarom stijgt rode wijn zo snel naar je hoofd?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties