Thom Voogt
Thom Voogt Gezondheid 23 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Artsen vragen vaak geen toestemming voor medische handelingen bij vrouwen die (zijn) bevallen

Voor velen is het krijgen van een kind de mooiste dag van hun leven, maar tegelijk ook eentje waar veel bij komt kijken. Een nakomeling op de wereld zetten doe je vaak niet zomaar even. Zo komen er ook verschillende handelingen bij kijken. Maar wat wil je als je gaat bevallen wel en wat niet? Uit onderzoek van promovenda Marit van der Pijl van het Amsterdam UMC blijkt nu dat er lang niet bij elke ingreep om toestemming wordt gevraagd bij (aanstaande) moeders.

Soms komt het trouwens ook voor dat de bevalling al eerder begint dan je misschien dacht. Zo beviel er vorige maand nog een vrouw vóórdat ze het ziekenhuis wist te bereiken. Op de afrit van de snelweg A13 in Delft. Toevallig werd daar vijf jaar eerder ook al een baby geboren.

Injectie na bevallen

Aan het onderzoek deden 11.418 vrouwen mee en zij vulden hiervoor een vragenlijst in. Het ging hierbij om hoe vaak en bij welke handelingen er niet om instemming voor een ingreep is verzocht bij het bevallen. Daaruit kwam onder meer naar voren dat voor een injectie na de bevalling vaak niet om instemming werd gevraagd. Zo’n injectie zorgt ervoor dat de baarmoeder samentrekt. In bijna de helft van de gevallen werd daarvoor geen toestemming gevraagd. Geen toestemming vragen kwam ook vaak voor bij het zetten van een zogenoemde knip om de vagina te vergroten: bij ruim vier op de tien vrouwen.

https://twitter.com/amsterdamumc/status/1660912822786686982

Aan de andere kant zijn er ook handelingen waarbij vaak wél om toestemming wordt gevraagd. Voor een vaginaal onderzoek, een inleiding en voor een (al geplande) keizersnede bijvoorbeeld.

Van tevoren bespreken

„Vrouwen hebben soms het gevoel minder controle en minder keuze te hebben, dit kan leiden tot een negatieve bevallingservaring. Meer bewustwording rondom geïnformeerde toestemming is volgens de promovenda echt nodig”, schrijft het ziekenhuis naar aanleiding van de onderzoeksresultaten op de eigen site. Zorgverleners en aanstaande moeders moeten de bevalling van tevoren bespreken, vindt Van der Pijl.

Foutje gemaakt? Pas je appje aan! Whatsapp voert deze nieuwe functies door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.