Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 8 mei 2022
Leestijd: 5 minuten

Plastische chirurgie in het buitenland: ‘Ze had wel dood kunnen zijn’

Plastisch chirurgen in Nederland zien steeds meer patiënten die voor een cosmetische ingreep uitwijken naar het buitenland. Zo ook Michelle Feijen, plastisch chirurg bij MOOI kliniek te Maastricht en het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen en Sittard. Onlangs kreeg zij om 18.30 uur ‘s avonds een telefoontje va de spoedeisende hulp arts: er was een jonge patiënte binnengekomen op de spoedeisende hulp met een open wond. Ook zij was recent in het buitenland geweest voor plastische chirurgie, ze ging naar Turkije voor een buikwandcorrectie.

Maar die ingreep ging niet helemaal goed. De patiënte was recent veel afgevallen en wilde van haar overtollige huid af. De buikwandcorrectie is daar gecombineerd met liposuctie en een dijbeenlift. Ze had een wond aan het linkerbeen, die richting het bovenbeen helemaal open was. Het meisje was bleek en voelde zich bepaald niet goed, daarnaast was haar bloedgehalte erg laag.

De patiënte vertelde Feijen dat ze tijdens de operatie veel bloed is verloren en vijf zakjes bloed heeft gekregen. „Ze had wel dood kunnen zijn”, schiet door het hoofd van de plastisch chirurg. In het ziekenhuis wordt de wond netjes schoongemaakt en na een aantal weken maken de chirurgen de wond dicht tijdens een hersteloperatie.

Eind vorig jaar schreef Metro ook al over de documentairereeks Ewout van Ewout van Genemans. Hij reisde voor een deel af naar Turkije, om daar te spreken met verschillende meisjes die een BBL-operatie ondergingen. Daarbij wordt vet weggezogen uit het lijf en ingespoten in de billen. Vaak zijn de vrouwen overtuigd geraakt na het zien van foto’s en video’s van influencers.

Steeds meer complicaties na een operatie in het buitenland

Het bovenstaande verhaal, over het meisje met de open wond dat Feijen zag, is helaas slechts één voorbeeld van velen. „Steeds vaker zien we patiënten met wondproblemen of andere ernstige complicaties na een operatie in het buitenland”, vertelt Feijen aan Metro. In sommige gevallen is het zo ernstig dat bijvoorbeeld de borstprothesen verwijderd moeten worden. „Ook kapotte traanbuizen, zeldzame infecties, onbehandelde bloedingen, trombose en een longembolie (waarop de kans groter wordt bij vliegen) en gescheurde borstimplantaten zien wij voorbijkomen.”

Na navraag bij verschillende collega’s in Nederland blijkt dat veel plastisch chirurgen complicaties uit het buitenland behandelen, weet Feijen. De Nationale Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) uitte hier vorig jaar al haar zorg over.

plastische chirurgie, cosmetische ingreep, buitenland
Michelle Feijen, plastisch chirurg. Foto: MOOI kliniek

Goedkoper in het buitenland

De motivatie van mensen om naar het buitenland te gaan voor hun ingreep is over het algemeen financieel. De kosten zijn vaak lager dan in Nederland en je krijgt er een vliegticket en hotelovernachtingen bij en dat zien veel patiënten wel zitten. Volgens Feijen zitten er echter wel wat adders onder het gras. „Als je erover nadenkt, hoeveel geld blijft er dan daadwerkelijk nog over voor de kwaliteit van de operatie en de operatiekamer? Voldoet deze operatiekamer aan de kwaliteitseisen die in Nederland gelden? Met welke producten werken ze?”

Goedkoop is in dit geval dus duurkoop. Zo zijn er in Nederland wetten rondom plastische chirurgie. In tegenstelling tot Nederland, waar de NVPC al jaren een streng kwaliteitsbeleid heeft voor alle aangesloten plastisch chirurgen, hebben andere landen vaak lagere kwaliteitseisen. Denk hierbij aan de scholing van de artsen, de gebruikte materialen zoals bil- en borstimplantaten, hygiëne protocollen en zeker ook de nazorg.

Volgens Feijen opereert men in het buitenland ook ‘gewoon’ als een vergroot risico is. „Voor sommige ingrepen kom je in Nederland niet in aanmerking door bijvoorbeeld overgewicht, en kun je in sommige landen gewoon geopereerd worden omdat daar andere regels gelden. Heel droevig is dat vorig jaar ook een jonge Nederlandse vrouw is overleden in Turkije na de bekende Brazilian butt lift-operatie. Dit is een operatie met veel risico’s, als je hem goed uitvoert worden de risico’s kleiner, maar je kan je afvragen of goedkope buitenlandse klinieken aan de kwaliteitseisen voldoen om deze risicovolle ingreep goed uit te voeren.”

De zorg in Nederland

Komen er dan geen complicaties na plastische chirurgie voor in Nederland? „Jawel, ook in Nederland treden er complicaties op, echter de complicaties die wij zien na ingrepen in het buitenland zijn ernstiger dan de reguliere complicaties van onze ingrepen. Een bloedtransfusie bij een buikwandcorrectie of andere ingreep, is niet nodig als je op de juiste manier opereert.”

Als er complicaties optreden van een cosmetische ingreep in Nederland zal de plastisch chirurg die je geopereerd heeft deze netjes kunnen behandelen. Het leveren van goede nazorg en behandeling van complicaties is heel lastig als je plastisch chirurg zich verder dan 2000km bij je vandaan bevindt.

We stellen Feijen maar de hamvraag: raadt zij een cosmetische ingreep in het buitenland aan? Het antwoord zal geen shock zijn: „Volmondig nee. Zeker niet. Het is je lichaam en dat is te veel waard om dit soort risico’s te nemen. Natuurlijk zijn er in het buitenland ook goede plastisch chirurgen, maar de kwaliteit is vaak vooraf lastig te bepalen. Laat je altijd en overal goed voorlichten over de behandeling, risico’s en complicaties.”

Dít is het effect van een week niet sporten op je mentale gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.