Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 23 nov 2021

Stoppen met roken? Alleen als een pakje 60 euro kost

Een forse verhoging van de tabaksaccijns is voor de meeste rokers niet een reden om te stoppen. Het klinkt onwaarschijnlijk, maar de helft van alle rokers in Nederland zegt pas te willen stoppen met roken bij een prijs van 60 euro per pakje.

Pas bij prijzen vanaf 12 euro per pakje wil 10 procent van de rokers stoppen, blijkt uit onderzoek van Universiteit Maastricht (UM).

Roken geen probleem bij 6 euro per sigaret

Van de 1500 ondervraagde rokers vindt een derde het geen probleem om 6 euro per sigaret of 4 euro per gram shag te betalen. Volgens de onderzoekers geeft dat niet alleen aan hoe verslavend sigaretten zijn, maar vooral ook hoe betaalbaar. Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat sigaretten in Nederland bijna twee keer zo betaalbaar zijn als in het Verenigd Koninkrijk.

Accijnsverhogingen sorteren volgens UM-onderzoekster Cloé Geboers bij het grootste effect. „Mensen passen hun consumptie aan wanneer ze het verschil in prijs merken in hun portemonnee, dus als iets meer of juist minder betaalbaar wordt. Als het gaat om het ontmoedigen van roken zijn flinke accijnsverhogingen, zoals de verhoging met 1 euro in 2020, dan ook zeer wenselijk”, oordeelt ze.

Shagrokers hebben meer moeite met ‘duurder’

Na de accijnsverhoging van april 2020 ligt de gemiddelde prijs van een sigaret in Nederland op 36 cent en die van een shagje op 22 cent. De gemiddelde prijs waarbij dagelijkse rokers zeiden te stoppen of te minderen, ligt tussen de 2 en 3,50 euro per sigaret of shagje. Shagrokers hebben meer moeite met prijsverhogingen dan mensen die doorgaans sigaretten kopen.

KWF, de Hartstichting en het Longfonds roepen de politiek op om een accijnsverhoging op tabak door te voeren in 2022. Als er voor 31 december geen wijziging van het Belastingplan 2022 wordt voorgesteld, betekent dit dat de in het Preventieakkoord afgesproken accijnsverhoging niet plaatsvindt. In dat akkoord staat dat de prijs van een pakje sigaretten via accijnsverhoging verder verhoogd kan worden tot 10 euro in 2023.

Ondervraagden zijn minder gaan roken

Uit cijfers van het het RIVM blijkt dat 11 procent van de ondervraagde rokers is gestopt na de accijnsverhoging van 2020. Dat is meer dan de circa 3 procent rokers die gemiddeld per jaar stoppen. Daarnaast is 25 procent van de ondervraagde rokers minder gaan roken (en geldt dat tijdens de coronacrisis lang niet voor iedereen).

Stop je helemaal met de tabak, zo schreef Metro in augustus nog, dan gebeurt er dit met je lichaam.

Voeding onder de loep: hoe zorg je zelf voor een sterk en gezond gebit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stoppen met roken? Alleen als een pakje 60 euro kost
Sluiten