Redactie Metro
Redactie Metro Gezondheid 30 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Verkoop pas coronazelftesten als de verpakkingen goed zijn’

Een te lange wattenstaaf in het pakje, een onduidelijke gebruiksaanwijzing… Nee, de coronazelftesten zijn nog niet heel erg om over naar huis te schrijven en dat heeft gevolgen.

Coronazelftesten kunnen pas worden verkocht als de verpakkingen en bijsluiters op orde zijn. Dat zegt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd van het ministerie van Volksgezondheid in een rapport van vandaag. De inspectie krijgt klachten binnen van gebruikers die verkeerd verpakte testen hebben gekocht.

Te lang wattenstaafje in zelftest

Zo hadden sommige testen een te lang wattenstaafje. Ook is de gebruiksaanwijzing van sommige testen te onduidelijk. Na een paar proefaankopen ontdekte de inspectie dat geen van de bijsluiters de verplichte gezondheidswaarschuwing geeft.

Mensen zonder symptomen kunnen zichzelf testen met een test die te koop is in de supermarkt of bij de apotheek. Als je wel klachten hebt, moet je een PCR-test bij de GGD laten doen. De zelftesten worden vaak verward met sneltesten. Dat is gevaarlijk, zegt de inspectie; alleen zorgmedewerkers kunnen de sneltesten uitvoeren. Deze zijn betrouwbaarder dan de zelftesten.

In de loop van april kwamen in hoog tempo zelftesten van zes leveranciers op de markt. De testen zouden onder normale omstandigheden uitgebreid worden onderzocht, maar door de uitzonderlijke situatie van de coronapandemie kregen de leveranciers een tijdelijke ontheffing.

Fabrikanten coronazelftesten

De fabrikanten leveren de testen in bulkverpakkingen die de winkels moeten ‘omverpakken’. Dat gaat, zegt de inspectie die proefaankopen deed, bij een aantal drogisterijen, supermarkten en apotheken, niet altijd goed. Daarnaast was bij vier van de vijftien onderzochte testen een verkeerd wattenstaafje meegeleverd.

Ontbreken bijsluiter

Ook is de gebruiksaanwijzing niet altijd duidelijk. In alle bijsluiters ontbreekt de verplichte waarschuwing dat de gebruiker geen besluit van medische aard mag nemen zonder een arts te raadplegen. Bij zes producten ontbreekt het woord zelftest op de buitenste verpakking. Bij elf zelftesten staat geen uiterste houdbaarheidsdatum vermeld op de buitenste verpakking. Even vaak is er onvoldoende informatie voor de consument om goed te kunnen controleren of er wel de juiste onderdelen zijn geleverd.

Illegale zelftesten

Eerder deze week werd duidelijk dat er ook illegale zelftesten op de markt zijn, zonder ontheffing. Daarom adviseert de inspectie dat er een duidelijk overzicht komt van de testen die ontheffing hebben gekregen.

Het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) laat weten zich te herkennen in de bevindingen van de inspectie. Volgens de brancheorganisatie kwamen de zelftesten snel op de markt en was de vraag groot. Ook leverden fabrikanten niet altijd de juiste verpakkingen en informatie.

Op social media leven de #zelftesten ook. Voor sommigen is het voer voor grapjes, anderen wantrouwen het.

https://twitter.com/rallyjef2/status/1382056736341827585

https://twitter.com/PeterTwiets/status/1387800511173300228

Nummer van premier Johnson staat al vijftien jaar gewoon online

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.