Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Gezondheid 13 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

AstraZeneca-vaccin wordt getest op kinderen, Israel toont aan dat Pfizer-vaccin effectief is

De massale inentingscampagne tegen corona in Israël toont aan dat het Pfizer/BioNTech-vaccin werkt. Dat schrijft The Jerusalem Post. Minder dan 0,1 procent van de mensen die twee prikken hebben gehad, worden toch nog ziek. Ook is het vaccin voor 93 procent effectief, wat min of meer overeenkomt met de testresultaten van de farmaceut zelf. Daaruit kwam een werkzaamheid van 95 procent naar voren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Maccabi Healthcare Services, een van de vier grote zorgverleners in Israël, die ruim een miljoen inwoners heeft gevaccineerd met het middel van Pfizer.

Amper ziekteverschijnselen

523.000 Israëliërs hebben al een tweede prik gekregen met het middel van Pfizer. Slechts 544 van hen raakten alsnog besmet met corona. De meeste van hen hadden geen of amper ziekteverschijnselen. 15 van hen belandden in het ziekenhuis. Van vier van hen werd de toestand omschreven als ernstig, van drie als matig. Geen van de dubbel gevaccineerden overleed.

„De gegevens bewijzen onomstotelijk dat het vaccin zeer effectief is. Het heeft de levens van veel Israëli’s gered”, zegt topvrouw Miri Mizrahi Reuveni van Maccabi.

Het vaccineren in Israël gebeurt op een flink tempo, waar wereldwijd veel lof voor is. Het aantal ziekenhuisopnames in Israël in verband met corona is sterk gedaald. Ook het aantal coronadoden van 60 jaar of ouder is drastisch afgenomen. Bijna 40 procent van de 9 miljoen inwoners heeft intussen ten minste een eerste prik gehad.

AstraZeneca testen op kinderen

Vaccins zijn vooral getest op volwassenen, maar de universiteit van Oxford wil het AstraZeneca-vaccin nu ook testen op kinderen en jongeren. Ze zoeken 300 vrijwilligers tussen de 6 en 17 jaar. De onderzoekers willen weten of het vaccin ook bij hen werkt.

„Kinderen hebben meestal weinig last van het coronavirus en worden er doorgaans niet ziek van. Toch is het belangrijk om bij hen de werking en veiligheid vast te stellen, omdat sommige kinderen mogelijk baat kunnen hebben bij inenting”, zegt hoofdonderzoeker en hoogleraar Andrew Pollard.

De proeven beginnen deze maand. Tot 240 deelnemers krijgen het echte vaccin, de rest krijgt een placebo.

Dit is het belangrijkste nieuws van zaterdag 13 februari

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
AstraZeneca-vaccin wordt getest op kinderen, Israel toont aan dat Pfizer-vaccin effectief is
Sluiten