Lisa en Shirah
Lisa en Shirah Gezondheid 4 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Koopverslaafd? Zo word je je hebzucht de baas

Het is zo verleidelijk: je moet even op de trein wachten en om de tijd te doden, haal je koffie met een croissant. Maar al die mini-aankopen tikken aan het eind van de maand flink aan. Laat je niet langer overhalen en word je hebzucht de baas.

Wees je ervan bewust

Winkels doen er alles aan om zoveel mogelijk te verkopen. Van de indeling tot het kleurgebruik, je kunt ervan uitgaan dat er goed over nagedacht is. Door in te zien dat je wordt verleid, heb je automatisch meer controle over je portemonnee. Wees winkels slim af door tegen jezelf te zeggen: ‘Dit keer trap ik er niet in.’

Stel je aankoop uit

Heb je iets op het oog? Houd je dan nog even in. Of het nu gaat om een muffin of nieuwe schoenen. Leid je aandacht af terwijl je wacht met kopen. Loop bijvoorbeeld nog een extra rondje of tel je ademhaling. De drang om geld uit te geven ebt dan meestal vanzelf weg. Besef ook dat je die mooie schoenen en overheerlijke muffin niet per se nu hoeft te kopen. Morgen kan het nog steeds, maar waarschijnlijk is de behoefte dan weg. Want als je het nu toch niet nodig hebt, waarom later wel?

Lees ook: Mediteren voor nuchtere Nadine

Geld = vrijheid

Voor bijna elke cent op je bankrekening moet je werken. En dat kost je tijd en energie. Een euro kun je dus zien als een deel van je vrijheid. Besluit je het geld uit te geven, dan geef je automatisch een deel van je vrijheid op. Door je te realiseren dat geld – zelfs al is het maar een paar euro – gelijk staat aan vrijheid, denk je eerder twee keer na over je eerstvolgende aankoop.

Tel je zegeningen

Je kunt je koopdrang ook omzetten in iets positiefs: maak in je hoofd een dankbaarheidslijstje. Met welke spullen ben je heel blij? Wat heb je op dit moment bij je waar je dankbaar voor bent? Het kan zo klein zijn als je zelf wilt. Dankbaar zijn maakt gelukkig en geeft je het gevoel dat je (meer dan) genoeg hebt.

Besef dat het je rust geeft

Minder geld uitgeven geeft je uiteindelijk meer rust in je hoofd. Je wordt (bijna) immuun voor reclames, schreeuwende advertenties en de folders die door je brievenbus vallen met aantrekkelijke koopjes. Langzaam zie je in dat spullen je niet gelukkig(er) maken en verdwijnt de drang naar meer, meer meer. Dat geeft een tevreden en rustig gevoel.

Houd bij hoeveel je bespaart

Heb je je koopdrang overwonnen, tel dan telkens je winst uit. Dit geeft je motivatie om vol te houden. Dus stond je op het punt je derde kopje koffie van de week te halen, maar heb je dit toch niet gedaan? Noteer die paar euro. Tel elke week de bedragen bij elkaar op en bedenk wat hier allemaal mee kunt doen.

Lees ook: Zo deal je met de vervelendste geluiden in de trein

Stel doelen

Het is een voordehandliggende tip en toch een onmisbare. Wat wil je uiteindelijk met je geld doen? Vind je het belangrijk om elke week uit eten te gaan? Spaar je voor een grote reis? Als je weet waar je voor spaart, is het makkelijker de hand op de knip te houden.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Koopverslaafd? Zo word je je hebzucht de baas
Sluiten