Zo deal je met de vervelendste geluiden in de trein

Stefan Kunze | Unsplash

Foto van 'Lisa en Shirah'

Lisa en Shirah

25 SEP 2017

Wel of geen misofonie, sommige geluiden blijven irritant. Je kunt je er natuurlijk over opwinden, maar wist je dat je hier ook meer mindful mee om kunt gaan?

Van smakken tot huilende baby's

Reis je regelmatig met het OV, dan kun je vast een aantal geluiden opnoemen die op je zenuwen werken. Denk aan smakken tijdens het eten, snurkende medepassagiers en huilende baby's. Een andere veelgehoorde irritatie is muziek uit oordopjes, maar ook een loopneus kan op den duur mateloos irriteren.

Wat te doen?

Je kunt natuurlijk in een andere coupé gaan zitten, maar op de lange termijn is dat niet de oplossing; je loopt dan telkens voor de treinergernissen weg. Dit kun je wel doen:

1 - Het is oké

Je ergeren hoort erbij als je mens bent, de vraag is alleen hoe je ermee omgaat. Blijf je je erover opwinden of omarm je de ergernis? Als je je ertegen verzet, wordt het meestal alleen maar erger. Stap 1 is dus erbij stilstaan dat je je ergert en daar niet meteen over oordelen.

2 - Doe je oortjes in

Je hebt niet altijd controle op de geluiden die op je afkomen, maar aan sommige knoppen kun je wel zelf draaien. Kies dus een ontspannend geluid uit, doe je oortjes in en sluit je af. Eigenlijk een hele simpele en praktische manier om met je ergernis om te gaan.

3 - Zoek de stilte op

Eckhart Tolle, schrijver van het boek ‘De kracht van het nu’, geeft de tip om stilte te zoeken in een geluid. Het klinkt een beetje vaag, totdat je het probeert. Stel dat er een auto voorbij scheurt met piepende remmen. Je hoort het geluid en denkt misschien: ‘Wat een herrie.’ Dan vervaagt het langzaam. De kunst is om te focussen op de stilte die langzaam ontstaat. Bij alle geluiden kun je dit doen; van snurkende mensen tot harde muziek.

4 - Observeer het geluid

In plaats van op de stilte te letten, kun je ook inzoomen op het geluid door het extra goed te observeren. Herken je een bepaald ritme? Welke klanken hoor je? Doet het je aan een ander geluid denken? Let ook op je lichaam terwijl je deze oefening doet. Zijn je schouders opgetrokken en adem je hoog of zit je je juist heel ontspannen?

5 - Focus je op iets anders

Irritatie slokt bijna alle ruimte in je hoofd op. Het kan daarom ook goed werken om bewust je aandacht op iets anders te richten, zodat je ergernis naar de achtergrond verdwijnt. Focus je bijvoorbeeld op het uitzicht dat je ziet als je uit het raam kijkt, hoe je handen eruit zien of concentreer je op je ademhaling.

6 - Relativeer

Ben je onderweg naar een festival? Ga je straks lunchen met een vriendin? Relativeer het moment door jezelf af te vragen hoe belangrijk het later vandaag of morgen is. De kans is groot dat het antwoord ‘helemaal niet’ is.

7 - Zeg er iets van

Wil niets helpen? Dan kun je er in bepaalde situaties gewoon iets van zeggen. De andere persoon is zich er misschien helemaal niet bewust en anders heb je je irritatie in elk geval omgezet in iets positiefs, namelijk assertiever worden.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

Volgende week maandag staan Lisa & Shirah weer vroeg voor je klaar met meer treinfulness tips!


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Hoe je nooit meer piekert

Hoe je nooit meer piekert

Foto: Nik Shuliahin / Unsplash

Foto van 'Lisa en Shirah'

Lisa en Shirah

GISTEREN

Piekeren wordt één van de meest schadelijke sociaal geaccepteerde gewoontes genoemd. Je schiet er niets mee op en het maakt je alleen maar gestrest. Gelukkig zijn er genoeg manieren om je piekergedachten te stoppen.

1. Fantaseer de goede kant

Gewichtsdiscriminatie: 'Ik werd gewoon genegeerd'

Gewichtsdiscriminatie: 'Ik werd gewoon genegeerd'

Gewichtsdiscriminatie is een groot probleem. Foto: Colourbox

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

10 DEC 2017

Gewichtsdiscriminatie is een groot probleem in Nederland. Zo hebben dikke mensen minder kans op een baan, en worden ze simpelweg minder serieus genomen. „Als ik op het schoolplein stond om mijn kinderen op te halen, werd ik gewoon genegeerd”, zegt Claudia Vesters (48) tegen Metro.

„Op straat kreeg ik vaak te horen: ‘Hey dikzak' of ‘Hey vette’. Of ik las op Facebook: ‘Ik heb die dikke weer zien lopen met haar hondje'. Zelfs mijn kinderen kregen het via, via te horen”. Vesters maakte de meest heftige dingen mee toen ze 40 kilo zwaarder was. Nu ze weer slank is, merkt ze het verschil: „Het is bizar hoe mensen reageren op uiterlijk. Dit maakt de negatieve spiraal van te zwaar zijn alleen maar erger.”

Wandelen is gezond, maar niet in een drukke stad

Wandelen is gezond, maar niet in een drukke stad

Wandelen is gezond, maar niet in een drukke stad. Foto: Unsplash

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

8 DEC 2017

Even naar buiten om een luchtje te scheppen? Je zou denken dat dit te allen tijde een goed idee is, maar onderzoek bewijs het tegendeel. Wandelen mag dan wel goed zijn voor de gezondheid, in drukke autostraten is het een heel ander verhaal.

Uitlaatgassen

'Een rottige collega is geweldig voor het brein!'

‘Een rottige collega is geweldig voor het brein!’

Misschien is het niet altijd leuk, maar voor je hersenen is een vervelende collega zo slecht nog niet. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

7 DEC 2017

Een vervelende collega is goed voor het brein. Dat stelde de bekende neurowetenschapper Erik Scherder dinsdagavond bij het programma JINEK. Volgens Scherder zorgen irritante collega's voor de broodnodige hersenactiviteit.

„Als je zegt: ‘Ik heb een prettige dag gehad, ik heb niet veel gedaan’, dan is dat vanuit het brein gezien heel jammer. Het precies wat je niet zou moeten willen”, aldus Scherder.

Lexi verloor 137 kilo: ‘geen excuses meer’

Foto van 'Rosan de Vos'

Rosan de Vos

6 DEC 2017

De Amerikaanse Lexi (27) en Danny (29) aten jarenlang alles wat ze lekker vonden. Friet, pizza, snoep, frisdrank: noem maar op. Maar toen Lexi erachter kwam dat het haar kinderwens in de weg zou zitten én dat haar leven een flink stuk korter zou kunnen zijn, namen ze een grote beslissing: de kilo's moesten eraf.

Lexi woog op dat moment 220 kilo, haar echtgenoot, Danny, ruim 125 kilo.

Placenta geen wondermiddel tegen zwangerschapskwalen

Placenta geen wondermiddel tegen zwangerschapskwalen

Het eten van de placenta zou helpen tegen zwangerschapskwalen Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

4 DEC 2017

Slecht nieuws voor vrouwen die hopen dat ze gezondheidsvoordelen halen uit het opeten van de placenta na hun bevalling: het verhelpt niet allerhande kwalen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Amerikaanse wetenschappers hebben in het tijdschrift Women and Birth een studie gepubliceerd waarvoor ze 27 vrouwen volgden in hun ‘placenta-dieet’. Deze vrouwen hadden zich tijdens hun zwangerschap al voorgenomen om de placenta op te eten.

Koopverslaafd? Zo word je je hebzucht de baas

Foto van 'Lisa en Shirah'

Lisa en Shirah

4 DEC 2017

Het is zo verleidelijk: je moet even op de trein wachten en om de tijd te doden, haal je koffie met een croissant. Maar al die mini-aankopen tikken aan het eind van de maand flink aan. Laat je niet langer overhalen en word je hebzucht de baas.

Wees je ervan bewust