Lisa en Shirah
Lisa en Shirah Gezondheid 18 dec 2017
Leestijd: 3 minuten

Kleine gewoontes voor meer werkgeluk

Sta je op het punt je baan op te zeggen? Wacht dan nog even. Er zijn namelijk een heleboel dingen die je kunt doen om je werkgeluk vandaag nog te vergroten.

Doe iets voor een collega

Geven maakt gelukkig, dat is een feit. Wees daarom eens extra attent voor je collega’s. Doe dit zonder er iets voor terug te verwachten. Het gaat om kleine gebaren, zoals een kop koffie halen of vragen of je ergens mee kunt helpen. Alleen al wat aardiger voor een ander zijn, heeft direct effect op je geluksniveau.

Deel je successen (en vier het!)

Stilstaan bij successen geeft nieuwe energie en verbindt. Zet daarom het benoemen van successen op de agenda van een wekelijkse vergadering. Misschien ben je trots dat je een lastig project hebt afgerond of wil je een enthousiaste mail delen. Het kan zo groot of klein zijn als je wilt. Ieder succes is het waard om gedeeld te worden.

Schrijf op waar je tevreden over bent

Na een lange dag werken, is het lastiger om te bedenken wat er zo leuk is aan je werk is. Toch is er altijd wel een lichtpuntje te vinden. Train jezelf erin om meer oog te hebben voor deze lichtpuntjes door ze op te schrijven. Waar ben je tevreden over? Wat maakte je vandaag gelukkig? Hang dit lijstje op en kijk er af en toe naar. Op basis van deze lijst kun je met je leidinggevende overleggen of je de dingen waar je blij van wordt meer kunt gaan doen.

Geef (meer) complimenten

Een compliment kan een sombere dag een stuk zonniger maken. Daarnaast maakt het je bewuster van de mooie dingen in het leven. En als je de ander blij maakt met een compliment, maak je jezelf ook blij. Het voelt aan het begin misschien onwennig om meer complimenten te geven. Hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt. Misschien nemen je collega’s deze goede gewoonte wel over!

Start met nieuwe rituelen

Elke vrijdagmiddag kroketten eten, slingers ophangen als iemand jarig is of samen lunchwandelen. Net als het delen van succes, helpen rituelen je om je meer verbonden te voelen met je collega’s. Die verbintenis vergroot je werkgeluk. Het hebben en in stand houden van deze rituelen is daarom heel belangrijk.

Lees ook: zo ben je vandaag geen slaaf van je smartphone

Stop met vergelijken

Op social media is het makkelijk om jezelf te vergelijken met duizenden andere mensen. Of je er ook veel gelukkiger van wordt, is maar de vraag. Ook op je werk heeft het weinig zin om jezelf te vergelijken met je collega’s. Het gras is echt niet altijd groener aan de overkant en ieder heeft zijn eigen talenten. Blijf dus bij jezelf.

Neem regelmatig korte pauzes

Van keihard werken zonder pauzes, wordt niemand gelukkig. Een break op z’n tijd is nodig om je energielevel op peil te houden, productief te blijven en plezier te blijven houden in je werk. Neem daarom regelmatig korte pauzes. Rek je een paar keer uit, haal diep adem of loop een rondje. Door voldoende te bewegen, blijf je scherp.

Lees ook: zzzzzzen met deze 5 chillgeluiden

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.