Zo ben je vandaag geen slaaf van je smartphone

6 november 2017 om 08:34 door Lisa en Shirah
Zo ben je vandaag geen slaaf van je smartphone

Heel handig een telefoon, maar het heeft ook nadelen. Zoals dat veel van onze tijd en energie opgeslurpt wordt door dit multifunctionele apparaat. Hoe voorkom je dat je vastgeroest raakt aan je smartphone?

Wacht met online gaan

Het is verleidelijk om Facebook, Instagram en WhatsApp meteen te checken als je je wekker uitzet. Door al deze prikkels geef je jezelf niet de kans om rustig wakker te worden. Daarnaast vreet het kostbare tijd in de ochtend. Zet daarom voordat je gaat slapen je telefoon op vliegtuigstand. Gaat je wekker? Wacht dan met aanzetten van je internetverbinding totdat je helemaal klaar bent met je ochtendritueel. Zo begin je de dag veel relaxter.

Zet al je notificaties uit

Notificaties voegen eigenlijk niets toe. Ze zijn een bron van afleiding die je het gevoel geven dat je steeds iets met je telefoon ‘moet’ doen, terwijl de meeste berichten gewoon kunnen wachten. Als je meer controle wilt over je smartphonegebruik en je niet steeds wilt laten afleiden, is het uitzetten van je notificaties een belangrijke stap. Zet ook meteen je telefoon op stil.

Leg je telefoon uit het zicht

Uit onderzoek blijkt dat de smartphone funest is voor je concentratievermogen. Ligt je telefoon in het zicht, dan moet je veel wilskracht hebben om hem te negeren. Tijdens het werken of studeren is het daarom beter om je telefoon niet in de buurt te leggen. Leg je telefoon bijvoorbeeld in een la, je tas of helemaal aan de andere kant van de kamer. Zorg in elk geval dat je hem niet ziet. Hoe meer moeite je moet doen om hem te gebruiken, hoe beter.

Bepaal hoe lang je je telefoon wilt gebruiken

Even op Instagram kijken? Al snel blijf je een half uur scrollen. In plaats van steeds uit automatisme je telefoon te pakken, is het beter om een tijd met jezelf af te spreken. Houd het bijvoorbeeld op 5 of 10 minuten en zet een timer om je hieraan te houden. Door een begin- en eindpunt te hebben, is de kans kleiner dat je verdwaalt op social media.

Leer wachten zonder telefoon

In de rij van de kassa of op het station is het verleidelijk om de tijd te doden met je telefoon. Niet alleen heb je zo minder oog voor de wereld om je heen, je gunt je brein ook weinig rust tussen alles wat je moet doen. Hoe zou het zijn als je eens niet je telefoon pakt als je moet wachten? Kijk om je heen en droom een beetje weg. Niks doen is geen overbodige luxe in een tijd waarin veel mensen overprikkeld zijn.

Houd je telefoon uit je slaapkamer

Wanneer was de laatste keer dat je met een boek in slaap viel? Het klinkt misschien ouderwets, maar het zorgt er wel voor dat je beter slaapt. Bijna iedereen weet dat het blauwe licht van je telefoonscherm je biologische klok ontregeld. Je lichaam denkt dat het dag is, waardoor je meer moeite hebt om in slaap te komen en uiteindelijk korter slaapt. Probeer daarom een uur voordat je gaat slapen niets meer op telefoon te doen.

OVER ZENZOEKERS

Wij, Lisa en Shirah, schrijven voor Metro over de 1001 manieren om je meer ontspannen te voelen in het openbaar vervoer met mindfulness, meditatie en yoga. En nee, dat hoeft echt niet zweverig te zijn! Op Zenzoekers.nl kun je onze zoektocht naar meer zen in ons dagelijks leven volgen.

Volgende week maandag staan Lisa & Shirah weer vroeg voor je klaar met meer zen-tips!

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!