Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Tribunaal: Hernández president in Honduras

Na weken van onrust en onzekerheid heeft het hoogste kiestribunaal in Honduras zittend president Juan Orlando Hernández toch uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezing. De verkiezing werd eind november gehouden, maar lang bleef onduidelijk wie de nieuwe president gaat worden.

Volgens de oppositie en internationale waarnemers in het land is er gesjoemeld met de uitslag. Zij hadden daarom aangedrongen op een hertelling. Het sjoemelen zou volgens het hoogste kiestribunaal niet tot noemenswaardige verschuivingen in de verkiezingsuitslag hebben geleid. Hernández is nu officieel uitgeroepen tot winnaar.

Daarmee is de rust niet meteen weergekeerd. Oud-president Manuel Zelaya riep mensen op om wederom de straat op te gaan. Zelaya steunt oppositieleider Salvador Nasralla, die de verkiezing nipt verloor. Ook omringende landen lieten weten dat er nog veel vragen zijn rond de verkiezingsuitslag.

Nasralla noemt het besluit van het kiestribunaal ,,een wanhoopsdaad”. Hij zei in een videoboodschap dat ,,voor, tijdens en na” de verkiezing is gefraudeerd. Nasralla is onderweg naar Washington, waar hij de zaak zal bespreken met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook heeft hij overleg met de Organisatie van Amerikaanse Staten, het samenwerkingsverband van de landen in de regio.

De voormalige tv-presentator leek in eerste instantie een overtuigende overwinning te behalen op Hernandez, met een ruime voorsprong nadat ruim de helft van de stemmen was geteld. Nadat de telling meer dan een dag had stilgelegen, begon in de dagen daarna zijn voorsprong steeds verder te slinken.

Bij onlusten die daarop volgden kwamen 22 mensen om het leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Tribunaal: Hernández president in Honduras
Sluiten