Judith Tielemans
Judith Tielemans Reizen 1 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

De 5 mooiste treinbestemmingen van Europa

Treinreizen heeft vele voordelen. Het is duurzaam, makkelijk en binnen no-time sta je in het centrum van de stad, zonder gedoe. Bovendien kun je lekker slapen in de trein en als je door het raampje loert, kun je genieten van mooie landschappen, die je in het vliegtuig zou missen. Oh en een fijn extraatje: veel Europese treinbestemmingen hebben tegenwoordig wifi aan boord.

Hebben we je al overtuigd? Van natuur tot stad: wij tippen de 5 mooiste treinbestemmingen van Europa.

Glacier Express (Zwitserland)

Een liefhebber van treinbestemmingen? Dan kan een acht uur durende rit met de Glacier Express, bekend als ‘de langzaamste sneltrein op aarde’ niet ontbreken. Deze treinlijn combineert de mooiste panoramap-uitzichten met fascinerende tunnels (91 stuks) en hoge 291 hoge bruggen. Wie op deze trein in Zwitserland stapt, zal onderweg elf grote meren tegenkomen en maar liefst vijf UNESCO-werelderfgoedlocaties. In de 290 kilometer die je zult afleggen, kun je tussendoor in- of uitstappen bij de Rijnwatervallen, of in het pittoreske Zermatt of St. Moritz. De foto’s van smalle valleien en besneeuwde bergtoppen liegen er niet om. Je kunt ook in de omgeving op wintersport. Zo is Corvatsch, het hoogste bergstation van de Oostalpen, een optie om je treinrit af te maken.

Je kunt deze route afleggen met een interrail ticket, of je koopt een los treinkaartje van Zermatt naar St. Moritz. Gemiddeld betaal je zo’n 134 euro voor een enkele reis. De toeslag voor de verplichte zitplaatsreservering (gemiddeld 32 euro) en de treinrit daarheen moet je daar wel nog bij meerekenen. Kijk voor meer info op de website van de Glacier Express.

Binnen 6,5 uur in het hippe Berlijn

De sfeer, gezellige bars en ruige buurten van Berlijn zijn uniek in hun soort. Bezoek de Berlijnse muur en ga uit je dak in een van de vele clubs in Kreuzberg of Friederichshain. Ook liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hun hart ophalen in de Duitse hoofdstad. Loop rond in een van de hippe buurten en je zult velen gratis exposities zien. Een bezoek aan historische musea als The Alte Nationalgalerie of het Hamburger Bahnhof – Museum für Gegenwart zijn ook absoluut de moeite waard.

Het duurt ongeveer 6,5 uur tot je op het centrale treinstation van Berlijn aankomt: midden in de stad. Een kaartje kost ongeveer 39 euro, afhankelijk van het seizoen en op welk moment je boekt. Bij de Deutsche Bahn geldt: hoe eerder je treinreis staat gepland, hoe goedkoper je uit zult zijn.

Met de nachttrein naar Praag

Ben je van plan om dit voorjaar Praag te bezoeken? Dan kun je vanaf het voorjaar 2022 ‘s avonds in Amsterdam op de trein stappen en de volgende ochtend wakker worden in de hoofdstad van Tsjechië. Mocht je deze reis willen combineren met een stop in Berlijn, dan is dat ook mogelijk. Het oude centrum van Praag staat op de UNESCO  werelderfgoedlijst, dus is absoluut de moeite waard om doorheen te lopen. Ook interessant: de Joodse wijk, de burcht van Praag en het Dansende Huis. Tussendoor kun je even stoppen voor een verfrissend drankje in een van de vele rooftop bars in de stad. Natuurliefhebbers kunnen vanaf de hoofdstad naar een van de vele nationale parken reizen met de trein.

Voor wie nu al naar Praag wil reizen, kan natuurlijk ook een dagtrein pakken. Een kaartje kost gemiddeld 40 euro en je doet er iets minder dan 11 uur over om er te komen.

Het kolossale en sierlijke Wenen

Een echte sprookjesbestemming is de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Daar vind je de indrukwekkende paleizen van Sisi, de kolossale Weense Staatsopera en de barokke kathedralen. De stad is bij uitstek perfect om te bezoeken voor liefhebbers van kunst, cultuur en architectuur. Grootheden als Gustav Klimt en architect Otto Wagner hebben hier vele jaren gewoond en hun sporen achtergelaten. Naast bijzondere architectuur heeft Wenen ook hippe buurten, gezellige terrasjes en moderne musea.

Treintickets naar Wenen kun je vanaf 59 euro (enkele reis) boeken. In minder dan 12 uur kom je aan in de Oostenrijkse hoofdstad. 

Naar Noorwegen met de trein

https://www.instagram.com/p/BzoWaFHBIK7/

In dit rijtje mogen de ruige treinbestemmingen binnen Noorwegen niet ontbreken. Iedereen die van watervallen, rivieren en valleien houdt, zou een rit moeten maken met de Nordland-spoorlijn en de Bergen-spoorlijn. Je kunt in Noorwegen meerdere trajecten nemen, zoals de Bergensbanen-trein van Bergen naar Oslo (enkele reis vanaf 24 euro). Of de Nordlandsbaan, een nachtelijke treinrit van 10 uur. Deze neemt je mee van Trondheim naar Bodø vanaf 24 euro. Ook mooi: de steile afdaling van Myrdal naar het dorpje Flåm, die je meeneemt door in binnenste gedeelte van de Aurlandsfjord.

Voor meer informatie over de prijzen en verschillende trajecten in Noorwegen kun je terecht op deze website.

Slapen in een windmolen of zeilboot: 5 unieke accomodaties binnen Europa

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.