Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 1 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Ruim 40 procent gratis zelftests besteld, aantal coronabesmettingen bijna gelijk

3,4 miljoen huishoudens hebben gebruikgemaakt van de mogelijkheid om twee gratis corona-zelftests te bestellen. Dat betekent dat ruim 40 procent van de bestelcodes is gebruikt, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De zelftesten zijn nog tot en met vandaag te bestellen, maar het ministerie verwacht niet veel aanvragen meer.

Twee zelftesten per huishouden

De rijksoverheid heeft in augustus alle ongeveer 8 miljoen huishoudens in Nederland een brief gestuurd met codes waarmee twee zelftests kunnen worden besteld. De bedoeling hiervan was dat mensen vaker, en vooral na hun vakantie, een test bij zichzelf zouden afnemen. Ook als zij geen coronaklachten hebben. Mensen zonder klachten kunnen ook besmet zijn en anderen aansteken.

Volgens demissionair minister Hugo de Jonge, die ook tevreden is over de coronapas, is het aantal bestellingen „boven verwachting”. Zijn ministerie was ervan uitgegaan dat maar een kwart van de huishoudens zou meedoen. Veel mensen maken gebruik van zelftests, aldus de bewindsman. Dat blijkt ook uit het feit dat veel positieve uitslagen bij de GGD een bevestiging zijn van een positieve test thuis.

Gemiddeld aantal coronagevallen verandert nauwelijks

De daling van het aantal coronagevallen vlakt inmiddels af. Voor de vierde dag op rij zijn er iets meer dan 1700 positieve tests geregistreerd. Dat is ook bijna gelijk aan vorige week vrijdag. Daardoor veranderde het gemiddelde nauwelijks.

Tussen gisterochtend en vanmorgen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 1741 meldingen van positieve tests. In de afgelopen zeven dagen zijn 11.538 besmettingen vastgesteld, gemiddeld 1648 per dag. Het is de zevende dag op rij dat het gemiddelde rond dat niveau schommelt.

Het aantal sterfgevallen steeg met zes. In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM het overlijden van 29 mensen aan Covid-19. Dat komt neer op gemiddeld zo’n vier sterfgevallen per dag. Dat is weliswaar iets hoger dan het weektotaal tot en met gisteren, maar het is aanzienlijk lager dan de anderhalve maand daarvoor.

Evenementenbranche verliest rechtszaak tegen overheid: ‘Aantal bezoekers beperken mag’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.