Redactie Metro
Redactie Metro Duurzaamheid 20 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Diëtisten: ‘Schijf van Vijf is ouderwets’ en daarom een vegan Schijf for Life

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de Schijf van Vijf. De leidraad voor een gezond en voedzaam eetpatroon. Maar volgens een groep diëtisten is die inmiddels niet meer van deze tijd. Zij bedachten een plantaardig alternatief.

Volgens zeven verenigde diëtisten is het voedingsadvies ouderwets en niet goed voor het milieu. Daarom bedachten zij de Schijf for Life. Die bestaat uit groente & fruit, vet (noten, zaden en bijvoorbeeld avocado), eiwit (peulvruchten, soja, tofu) en zetmeel in de vorm van granen en aardappels. Vier categorieën dus, in plaats van vijf. Als extra advies slik je bij de Schijf for Life vitamine B12 en D3.

Schijf van Vijf Schijf for Life vegan plantaardig
De oorspronkelijke Schijf van Vijf zoals we die nu kennen. Foto: Voedingscentrum

Vegan versie van Schijf van Vijf

Diëtist Lobke Faasen is een van de opstellers en vertelt tegen Trouw dat er in de huidige Schijf van Vijf nog te veel dierlijke producten staan. De diëtisten namen het heft in handen en ontwikkelden een vegan versie, die volgens henzelf een stuk gezonder is. Uit hun Schijf for Life blijkt bijvoorbeeld dat bladgroenten essentieel zijn voor vezels en mist het huidige voedseladvies juist die vezels. „Hoe meer dierlijke producten, hoe minder vezels je eet”, aldus Faasen.

Het Voedingscentrum stelt de Schijf van Vijf samen. Deze instelling wordt gesubsidieerd door de overheid en geeft dus advies over ons voedsel. Over de inhoud wordt al jaren gediscussieerd door deskundigen en de voedselschijf werd ook al regelmatig aangepast. Zo adviseert het Voedingscentrum bijvoorbeeld om margarine te gebruiken in plaats van roomboter, waar andere voedingsexperts zich totaal niet in kunnen vinden.

Schijf for Life Schijf van Vijf vegan plantaardig
De plantaardige variant Foto: Schijf for Life

Voedingscentrum zien Schijf for Life als hulpmiddel

Als kritiek op een veganistisch dieet klinkt vaak een tekort aan calcium of eiwitten. Maar dat klopt volgens Faasen niet. Je haalt volgens haar meer calcium uit boerenkool dan uit zuivel en Nederlanders krijgen zelfs te veel eiwitten binnen, wat ook het RIVM bevestigt. „Dat mag dus wat minder.” Ook adviseren de Schijf for Life-bedenkers om niet continue naar vleesvervangers te grijpen. Deze zijn niet per se gezond.

Het Voedingscentrum laat in een reactie aan Trouw weten, ook het belang van plantaardig voedsel te zien. Het vergt alleen volgens hen behoorlijk wat aanpassingen en gedragsverandering. Zij zien de plantaardige schijf echter niet als aanval, maar als „hulpmiddel”.

Afvallen met plantaardig eten? ‘Het moet wel leuk blijven’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.