Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Binnenland 20 sep 2021

Meerderheid wil nieuwe verkiezingen en stoppen met formatie

Zes op de tien (61 procent) mensen willen liever dat er nieuwe verkiezingen komen dan dat er nog wordt geprobeerd om een minderheidskabinet te vormen. Dat meldt EenVandaag vanmiddag op basis van een eigen onderzoek onder zo’n 28.000 leden van hun Opiniepanel.

Ook een groot deel van de D66- en CDA-stemmers vindt dat het tijd is om opnieuw naar de stembus te gaan.

Meerderheid VVD-stemmers steunen formatie wel

Nu de formatie bijna een half jaar bezig is, wordt de mogelijkheid voor een minderheidskabinet onderzocht. Deze zal dan bestaan uit VVD, D66 en CDA. De meeste VVD-kiezers zouden het prima vinden als de formatie wordt doorgezet: twee derde van hen ziet de poging om een minderheidskabinet te vormen graag gebeuren. De overige 27 procent wil liever verkiezingen.

Volgens EenVandaag geeft 43 procent van de D66-stemmers en 51 procent van de CDA-stemmers de voorkeur aan nieuwe verkiezingen. Zij hopen hiermee dat met nieuwe verkiezingen ook „nieuwe verhoudingen ontstaan, die de kans op een geslaagde formatie vergroten”. Sommigen zouden met nieuwe verkiezingen op een andere partij stemmen.

Bij bijna elke kiezersgroep willen de meeste stemmers liever nieuwe verkiezingen, PVV- en FVD-stemmers voorop.

Nieuwe verkiezingen door onvrede over partijleiders

De onvrede is volgens EenVandaag ook zichtbaar in het vertrouwen in D66-leider Sigrid Kaag en CDA-voorman Wopke Hoekstra. Van alle politieke leiders krijgen zij de laagste vertrouwenscijfers van hun stemmers. Van de kiezers die bij de verkiezingen op D66 stemden, heeft nog 69 procent vertrouwen in Kaag als leider. Bij Hoekstra is dat 62 procent.

Dit is een groot verschil met mei: toen was dit voor Kaag nog 91 procent en voor Hoekstra 70 procent. Vóór de verkiezingen kon Hoekstra zelfs nog op steun van 95 procent van de CDA-stemmers rekenen.

Laag vertrouwen kabinet

Het vertrouwen in het demissionaire kabinet is onder alle kiezers ook laag. Een kwart van de deelnemers (24 procent) heeft er op dit moment vertrouwen in dat het kabinet zijn werk goed doet. Toch was dit cijfer niet nieuw: in april was de steun voor het kabinet net zo laag. In juni was er even een opleving in het vertrouwen vanwege de vaccinatiecampagne, maar het vertrouwen zakte weer zodra deze naar de achtergrond verdween.

Toch nog wat positiefs: het kabinet krijgt meer waardering voor de manier waarop het de afgelopen anderhalf jaar de coronacrisis heeft aangepakt. Bijna de helft (47 procent) van de deelnemers van het Opiniepanel vindt dat het kabinet over het algemeen goed met de crisis is omgegaan.

Aan het onderzoek, dat van 15 tot en met 20 september is gehouden, deden 19.834 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee voordat Kaag zich terugtrok als minister en 8200 daarna. Het Opiniepanel bestaat in totaal uit 70.000 leden.

Urker jongeren zeggen sorry tegen Holocaust-overlevende na dragen nazikleding

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Meerderheid wil nieuwe verkiezingen en stoppen met formatie
Sluiten