Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Lifestyle 11 okt 2017
Leestijd: 2 minuten

Duurzame mode is meer dan een trend

We kunnen nooit genoeg kleding hebben, of misschien toch wel? Waar let jij op als je nieuwe kleding koopt? Waarschijnlijk de kleur, prijs, maat en vorm. Maar kijk je ook wel eens of je kleding duurzaam is? Wat is duurzame mode eigenlijk en waar moet je op letten? Metro sprak met Cécile Scheele oprichtster van de Dutch Sustainable Fashion Week.

Tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week wordt er aandacht gevraagd voor duurzame mode. ‘Duurzaam’ klinkt misschien als een modewoord, maar toch is het het belangrijk dat we er als consument aandacht aan besteden. Cécile Scheele heeft vier jaar geleden de DSFW opgezet en ze wil samen met winkeliers duurzaamheid zichtbaarder maken bij consumenten. Voor veel winkeliers maar ook consumenten is het nog onduidelijk wat duurzame mode is. Als je aan het shoppen bent wil je waarschijnlijk vooral mooie kleding voor een betaalbare prijs kopen.

Eerlijk verhaal

Maar net zoals bij voeding willen ook steeds meer mensen een eerlijk verhaal achter de producten die ze kopen. Wie heeft je leuke jasje gemaakt en nog belangrijker wat zijn de arbeidsomstandigheden van de werknemers? En wanneer je je realiseert dat de gemiddelde persoon 60 procent meer kledingstukken koopt dan 10 jaar geleden en 1 op de 3 kledingstukken niet eens draagt, is het best aardig om eens extra stil te staan bij de aankoop van een shirtje van 10 euro.

Waar kun je op letten?

Er is helaas nog geen label waaraan we kunnen zien of kleding duurzaam is, maar Cécile vertelt dat er wel een aantal dingen zijn waar je als consument op kunt letten.

– Vraag medewerkers in winkels of ze weten of de kleding duurzaam is.
– Blijf nieuwsgierig en zoek informatie op website of webshops, vaak melden merken online wat ze wel en niet doen.
– Recycle kleding of koop eens tweedehands kleding.

Wist je dat?

– 1 op de 3 kledingstukken in de kast nooit wordt gedragen.

– In Nederland gooien we jaarlijks samen zo’n 235 miljoen kilo textiel weg.

– De textielindustrie is verantwoordelijk voor 10 procent van de CO²-uitstoot.

– Voor de kledingconsumptie van één huishouden is jaarlijks net zoveel water nodig als om 1000 bad- kuipen te vullen.

De vierde editie van de Dutch Sustainable Fashion Week duurt nog tot 15 oktober, in heel Nederland worden er verschillende evenementen georganiseerd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.