Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Duurzaamheid 20 okt 2020 / 10:45 uur

Vrees voor ‘afvalberg’ aan mondkapjes door verplichting

Een gebruikt mondkapje wordt steeds vaker op straat gegooid. Voor een ‘afvalberg’ aan mondkapjes wordt gevreesd en daarom wordt een campagne gestart.

Met de mondkapjesplicht in aantocht trekken Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation aan de bel en denken dat het probleem van ‘zwerfkapjes’ alleen maar groter zal worden. Naast dat mondkapjes op straat vervuilend zijn voor de omgeving, is er ook een mogelijk risico dat het mondkapje geïnfecteerd is met het coronavirus. Wanneer kinderen dit nietsvermoedend oppakken, zou dit tot besmetting kunnen leiden.

Mondkapjes in de afvalbak

„Gooi een gebruikt mondkapje daarom altijd in de afvalbak of draag een herbruikbaar mondkapje”, is de boodschap van Helene van Zutphen, directeur van Nederland Schoon. Om iedereen bewust te maken van deze boodschap, is vandaag de campagne #mondkapjegeenzwerfkapje gelanceerd.

„Het is belangrijk om opnieuw aandacht te vragen voor dit zwerfafvalprobleem, want ieder mondkapje dat op straat of in de natuur belandt is er een teveel. Een herbruikbaar mondkapje heeft daarom de voorkeur. Wordt er toch gebruik gemaakt van wegwerpmaterialen, dan horen mondkapjes na gebruik bij het restafval te worden weggegooid”, zegt Helene van Zutphen.

Mondkapjes het nieuwe zwerfafvalprobleem

Vorige week dinsdag kondigde de overheid strengere maatregelen aan in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Een van deze maatregelen is het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes. Momenteel wordt gewerkt aan de ‘coronawet’ die dit verplicht maakt. Ondertussen wordt ook aan een keurmerk voor mondkapjes gewerkt.

Een collage van mondkapjes die op straat of in de natuur zijn gegooid
Mondkapjes vindt je overal, maar vaak niet in een afvalbak. Foto: Nederland Schoon

Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation vrezen dat wanneer er meer mondkapjes gedragen worden, er ook meer op straat en in de natuur belanden. Dit nieuwe zwerfafvalprobleem werd al aan het begin van de coronacrisis geconstateerd en neemt naar verwachting alleen maar toe. Ook Supporters van Schoon melden steeds vaker dat er mondkapjes op straat gevonden worden. In aanloop naar de mondkapjesplicht roepen Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation daarom op van een mondkapje geen zwerfkapje te maken en gebruikte mondkapjes weg te gooien in de afvalbak.

#mondkapjegeenzwerfkapje

Met de slogan ‘Maak van je mondkapje geen zwerfkapje’ doe​n Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation een oproep aan alle Nederlanders om gebruikte mondkapjes in de afvalbak te gooien. De campagne zal te zien zijn op honderden digitale schermen in winkelcentra en daarnaast op tientallen grote digitale schermen verspreid over heel Nederland. Met de hashtag #mondkapjegeenzwerfkapje wordt online en op social media aandacht voor het probleem gevraagd.

De Vereniging Afvalbedrijven constateert dat ook veel mondkapjes in het riool verdwijnen. „Ze worden doorgespoeld in het toilet”, zegt een woordvoerder. „De mondkapjes zijn een nieuwe vorm van zwerfafval. Ze horen bij het restafval, maar veel mensen gooien ze op andere plekken weg. Dat levert ons problemen en extra werk op bij de afvalverwerking. Medewerkers moeten de kapjes met de hand uit het andere afval halen, dus het vormt ook nog eens een gevaar voor hun gezondheid.”

Lees ook: Kiki geeft alles voor mens en planeet: ‘Zwerfafval groot probleem’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrees voor ‘afvalberg’ aan mondkapjes door verplichting
Sluiten