Metro
Metro Buitenland 20 okt 2020 / 11:03 uur

Onthoofde leraar krijgt postuum hoogste Franse onderscheiding

De geschiedenisleraar die vrijdag bij Parijs werd onthoofd, krijgt na zijn dood de hoogste Franse onderscheiding. De Franse onderwijsminister Jean-Michel Blanquer maakte vandaag bekend dat Samuel Paty de Légion d’ honneur (Legioen van Eer) krijgt.

Paty (47) werd vrijdagmiddag onthoofd in de buurt van de middelbare school waar hij lesgaf in Conflans-Sainte-Honorine, een van de voorsteden van Parijs. De politie schoot later de aanvaller, Abdullakh Anzorov, een 18-jarige Russische vluchteling van Tsjetsjeense afkomst, dood.

Cartoons van profeet Mohammed

Het incident veroorzaakte een schok in Frankrijk en deed denken aan de bloedige terreuraanval op het satirische weekblad Charlie Hebdo in 2015 waarbij twaalf doden vielen. De aanvaller onthoofdde de leraar omdat hij cartoons van de profeet Mohammed aan zijn leerlingen had getoond in een les over de vrijheid van meningsuiting.

Kort voor de moord was de politie al gealarmeerd, omdat iemand zich verdacht ophield bij de school. Toen agenten arriveerden, troffen ze de vermoorde leraar en de verdachte aan. De verdachte bedreigde de politiemensen met een mes toen zij hem wilden arresteren. Toen schoten de agenten de dader neer, die later stierf door de verwondingen die hij daarbij opliep. De aanvaller zou „Allahu Akbar” hebben geroepen naar de politie.

Ook ging er een foto rond op Twitter, van het hoofd van het slachtoffer. Die tweet is inmiddels verwijderd en de Franse politie doet er onderzoek naar. Het is niet duidelijk of het bericht door de aanvaller is gepost. In de tweet zou ook een dreigement aan het adres van de Franse president Macron staan, die werd beschreven als „de aanvoerder van de ongelovigen”.

Solidariteitsmarsen

Zondag werden in meerdere Franse steden marsen gehouden uit solidariteit met de leraar. Redacteuren van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo riepen op tot de marsen, samen met onderwijsorganisaties en antiracisme-organisaties. Behalve in Parijs demonstreerden mensen ook in steden als Marseille en Bordeaux.

„Het is van groot belang om onze betrokkenheid, onze solidariteit en onze nationale verbondenheid te tonen”, zei onderwijsminister Jean-Michel Blanquer. Hij riep iedereen op „de leraren te steunen”.

Morgen wordt een nationale ceremonie ter ere van Paty gehouden in de Sorbonne-universiteit in Parijs. In het Europees Parlement werd een minuut stilte gehouden voor de Franse leraar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onthoofde leraar krijgt postuum hoogste Franse onderscheiding
Sluiten