Manners.nl
Manners.nl Televisie 20 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Lange Frans reageert op fabeltjesfuik-aflevering Zondag met Lubach

Bijna een hele aflevering besteedde Arjen Lubach zondag aan wat hij de fabeltjesfuik noemt. Een door sociale media gespannen net dat moet leiden tot meer advertentie-inkomsten. De bijvangst is dat mensen zich binnen een paar klikken kunnen verliezen in een web vol bizarre complotten. In Zondag met Lubach werd dit haarfijn uitgelegd en in dat betoog speelde Lange Frans een belangrijke rol.

De lange rapper die in 2005 het land nog samen wist te brengen met het nummer Het land van, zaait nu verdeling. Zijn wantrouwen jegens de mensen die ons land regeren is gegroeid en naast muziek lijkt podcasten nu zijn grootste hobby. In zijn eigen Lange Frans-podcast gaat hij in gesprek met gelijkdenkenden om zo te vertellen over wat de mainstreammedia niet laat zien.

Lange Frans is het gezicht van complotdenkend Nederland

Zo praat hij met graancirkelexpert Janet Ossebaard over het neerschieten van Mark Rutte, maar ook met Tweede Kamer-lid Wybren van Haga die in deze groep mensen een hoop nieuwe stemmers ziet. Hierdoor is Lange Frans het gezicht geworden van de complotdenkers. Iedereen kent hem en hij kent iedereen. Het resultaat is een podcast vol bekende gezichten waar veel mensen naar kijken. Mensen die het met hem eens zijn, maar ook mensen die sensatie zoeken en zich afvragen hoe Lange Frans opeens deze kant is opgegaan.

Lange Frans is de bekendste complotdenker van Nederland en dus was hij het hardste aan de beurt bij Zondag met Lubach. Host van de show Arjen Lubach nam op de inmiddels welbekende manier Lange Frans op de hak. Het resultaat was een hilarische, maar voor bizarre en eigenlijk diep trieste aflevering. Anders denken is geen probleem en kritisch zijn mag altijd, maar dat stadium zijn we inmiddels al voorbij. Mark Rutte kan door de gespannen demonstraties niet meer op de fiets naar zijn werk, politieagenten worden uitgemaakt voor NSB’ers en de NOS moet uit veiligheid voor hun werknemers logo’s van auto’s halen.

Lof en kritiek voor Arjen Lubach

Iedereen weet inmiddels dat dit gebeurt, maar Arjen Lubach laat nogmaals zien hoe ver het gaat. Hiervoor heeft hij veel lof gekregen op Twitter, maar er is natuurlijk ook kritiek. Complotdenkers hebben inmiddels al ontdekt dat de vrouw die het productiebedrijf achter Zondag met Lubach heeft opgericht getrouwd is met Kajsa Ollongren. Dat is de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en dus kan het niet anders dat de politiek achter het verhaal van Lubach zit.

De meeste mensen vinden dit veel te ver gezocht. Hierdoor is er een enorme kloof ontstaan die dialoog bijna onmogelijk maakt. Hoe ga je ooit een inhoudelijk gesprek kunnen voeren wanneer beide partijen het niet eens kunnen worden over feiten. Dat lijkt een onmogelijk gesprek, maar Lange Frans wil het wel gaan proberen. De rapper laat in een reactie op het Zondag met Lubach item weten dat hij wel open staat voor een gesprek.

In bovenstaande tweet vraagt Lange Frans aan Arjen Lubach of hij misschien zin heeft om een keer aan te schuiven bij zijn podcast. Hier wordt veelvuldig op gereageerd. Arjen Lubach-aanhangers lachen dit verzoek weg terwijl Lange Frans-volgers hun vertegenwoordiger verdedigen. Een reactie van Arjen Lubach zelf is er nog niet.

Gaat er een gesprek komen tussen Arjen Lubach en Lange Frans?

Hoewel velen op Twitter niet kunnen wachten op een podcast met de twee heren, zijn er ook twijfels. Zoals gezegd: hoe ga je een discussie houden wanneer de kloof zo groot is en je het niet eens kunt worden over feiten? Op papier klinkt het misschien leuk, maar dit kan alleen uitmonden in een raar gesprek tussen twee mensen die in een totaal andere wereld leven.

Of het erg is dat we zo ver uit elkaar gedreven zijn? Nee, dit is wel vaker in de geschiedenis gebeurd. Zeker in crisistijden zoals deze. Dit zijn de momenten die twijfels en zorgen boven tafel brengen. Logisch en ook broodnodig, maar laat je ongeacht in welke belevingswereld je ook leeft niet meeslepen. Wees er niet trots op dat mensen door jouw toedoen niet meer gewoon naar hun werk kunnen. Als je wil strijden voor vrijheid begin dan niet met het beperken van de vrijheid van een ander.

Lees ook: Lubach veegt de vloer aan met complotdenkers en wordt met lof overladen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.