Metro
Metro Binnenland 17 okt 2020 / 18:59 uur

Landelijk keurmerk voor consumenten-mondkapjes in de maak

Er komt een landelijk keurmerk voor niet-medische mondkapjes. Begin volgend jaar moeten in Nederlandse winkels de eerste mondkapjes met zo’n keurmerk te koop zijn.

Het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN), dat erover gaat, werkt aan certificatie en roept deskundigen vanuit diverse vakgebieden op om met elkaar een herbruikbaar niet-medisch mond-neusmasker te ontwerpen.

„Voor consumenten is het nu onduidelijkheid of het product dat zij aanschaffen voldoet aan de nodige eisen en aan wat er op de verpakking staat”, meldt het instituut. „In het certificatieschema staat uitgewerkt hoe de relevante eigenschappen van deze mondkapjes moeten worden beoordeeld door onafhankelijke instanties. Op basis van deze beoordeling worden een certificaat en keurmerk uitgegeven. Het aantoonbaar maken welke mondkapjes aan de gestelde eisen voldoen, helpt consumenten met hun aankoopkeuze.”

Test zeven mondkapjes

Het tv-programma Kassa liet de TU Delft zeven mondkapjes voor consumenten testen. Bij de nieuwe meetmethode, waar de universiteit de afgelopen maanden aan heeft gewerkt, is onder meer gekeken naar de doorlaatbaarheid van de stof, de pasvorm en of de mondkapjes goed afsluiten.

Uit de test bleek dat de meeste mondkapjes door een slechte pasvorm ‘lekkage’ vertonen bij de neus, wangen en kin, en stof laat soms ook veel door. Alleen het medische KN95-masker werd als goed getest. Maskers van polyester, bamboe, zijde kwamen slecht uit de test.

Volgens Kassa bieden veel mondmaskers schijnveiligheid. De wetenschappers die de maskers hebben getest zeggen dat de maskers vooral nuttig zijn bij hoesten of niezen. Het ministerie van VWS erkent dat mondkapjes niet dé oplossing zijn, maar „nu de epidemie oplaait, helpen alle kleine beetjes – zeker op plekken waar het moeilijk is 1,5 meter afstand te houden.”

NEN, een onafhankelijk instituut, ontwikkelt het keurmerk op eigen initiatief en niet in opdracht van de overheid. Er zijn volgens het programma van BNNVARA straks dus twee soorten mondkapjes te koop: met een keurmerk en zonder.

Foute afmetingen

De Rijksoverheid had een handleiding gepubliceerd voor het maken van een mondkapje, maar de afmetingen daarvan waren fout, meldde Kassa. Het ministerie van Volksgezondheid heeft nu een nieuwe instructie online gezet, met de juiste afmeting.

De afmeting waren fout omdat de Amerikaanse inches (welke in de originele handleiding gebruikt werden) niet goed omgezet waren naar centimeters. Het patroon van het mondkapje viel daarom te groot uit, in veel gevallen sloot de stof dus niet goed aan.

Het lapje stof waarmee het mondkapje kan worden gemaakt, moet volgens de instructie die zaterdag is geplaatst 25,4 bij 15,2 centimeter zijn. In de oude versie was dit 27 bij 20 centimeter. Ook het elastiek dat om de oren zit is korter, van 18 naar 15,2 centimeter.

Lees ook: Politie vindt drugslab in open lucht

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Landelijk keurmerk voor consumenten-mondkapjes in de maak
Sluiten