Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Lifestyle 17 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Zet je schrap, want het hooikoortsseizoen is vroeg begonnen (en dit kun je ertegen doen)

Februari en maart (tot nu toe) waren een stuk warmer dan gebruikelijk. Hierdoor zijn de berken in bloei, en dat zorgt de komende dagen voor een vroeg begin van het hooikoortsseizoen.

Dat schrijft Nature Today op basis van metingen van Wageningen Universiteit.

Hooikoortsseizoen vroeg begonnen

Februari had een gemiddelde temperatuur van 8,2 graden en maart lijkt gemiddeld 9 graden te worden. Met het zachte weer van afgelopen week erbij zijn de berken volgens de metingen klaar om te gaan bloeien. Bloeiende berken zorgen voor veel hooikoortsklachten.

Vooral dinsdag lijkt een vervelende dag te worden voor mensen met hooikoorts, dan worden de meeste pollen in de lucht verwacht. Het zuiden en het oosten van het land lijken de hoogste concentratie pollen in de lucht te krijgen.

Nature Today schrijft dat de bomen vijftig jaar geleden veel later begonnen te bloeien, omdat het voorjaar toen een stuk minder warm was. Het pollenseizoen liep toen van eind maart tot half mei.

Tips om hooikoortsklachten te verminderen

  • Houd ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten, zodat de pollen niet naar binnen kunnen waaien. 
  • Draag een zonnebril. Op die manier komen de pollen minder gemakkelijk in contact met je ogen en zijn de klachten minder erg.
  • Smeer vaseline rondom je ogen en neus, dat kan een goed middel zijn om stuifmeel op te vangen. 
  • Ga je sporten? Trek hierna wat schoons aan, want vochtige kleding trekt pollen aan. 
  • Als je je klachten wil verminderen, ga dan uitwaaien aan zee. Daar zitten namelijk minder pollen in de lucht dan in het binnenland.

In dit artikel vind je nog meer tips om klachten tegen te gaan. 

Vroege lente ook een probleem voor insecten

Een vroege lente kan een probleem zijn voor mensen met hooikoorts, maar is dat ook voor insecten. Bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit zei in december tegen persbureau ANP dat vroege hoge temperaturen slecht zijn voor insecten. In december stonden ook al bomen in bloei door de hoge temperaturen. „Insecten zijn nu in winterrust. Ze teren in op de energiereserves die ze eerder hebben verzameld. Hoewel ze in rust zijn, hebben ze flink last van de extreem hoge temperaturen.”

Insecten verbruiken namelijk meer energie bij hogere temperaturen. „Als ze het einde van de winter al halen, komen ze er verzwakt uit. Vorig jaar was een van de slechtste jaren ooit voor vlinders. Dat is zorgwekkend, het is alle hens aan dek. Ons hele ecosysteem en veel van ons voedsel is gebaseerd op insecten.”

Thijs Römer gaat maand de cel in: ‘Hij loopt grote veiligheidsrisico’s’

Hierom moet je je iPhone nooit ‘s nachts opladen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties