Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Lifestyle 23 dec 2023
Leestijd: 1 minuut

Wil je meer boeken lezen in 2024? Gebruik dan deze simpele tip

Wellicht heb je een goed voornemen bedacht om het nieuwe jaar mee in te gaan. Sporten, meer tijd met familie en vrienden doorbrengen, starten met een nieuwe hobby óf meer boeken lezen. Voor dat laatste is een praktische tip te geven.

Volgens boekenkoepel CPNB is dít namelijk de tip om meer boeken te lezen.

Goed voornemen

Dus, wil je meer lezen? Dan doe je er goed aan om bewust een leesdoel te stellen. Mensen die dat doen, blijken meer in de boeken te duiken dan zij zich van tevoren hadden voorgenomen. Volgens het CPNB is dit de uitkomst van de Reading Challenge, een proef van lezerscommunity Hebban.

Ruim 28.000 deelnemers stelden zichzelf het afgelopen jaar als doel een bepaald aantal boeken te voltooien. Hun progressie hielden ze op de website secuur bij.

Meer boeken lezen

Na een jaar blijkt dat de deelnemers gemiddeld aan acht boeken méér begonnen dan zij zichzelf als doel hadden gesteld. Twee van de drie deelnemers stellen zelfs meer te zijn gaan lezen dan het jaar daarvoor. Ook geven twee van de vijf deelnemers aan in 2023 meer boeken gekocht te hebben dan zij van tevoren verwachtten. Hebban gaat in 2024 weer een Reading Challenge houden.

In totaal lazen de 28.000 deelnemers samen een half miljoen boeken, wat neerkomt op gemiddeld bijna achttien boeken. Hebban zelf heeft inmiddels meer dan 300.000 leden. De meest gelezen boeken van deelnemers op Hebban waren in 2023 het boek Atlas van Lucinda Riley, De Hulp van Freida McFadden en Daar waar de rivierkreeften zingen van Delia Owens.

Best gelezen Nederlandse boek

Het best gelezen Nederlandse boek op Hebban was De Camino van Anya Niewierra, dat recent ook de NS Publieksprijs won.

Nieuw programma Leven Zonder Letters maakt indruk: ‘Niemand kan dit beter dan Frans Bauer’

Steeds meer boeken aangepast door ‘sensitivity readers’, gaat dat ook bij Nederlandse boeken gebeuren?

Kunstenaar biedt met bloed besmeurde boeken van prins Harry te koop aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties