Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Lifestyle 31 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Smartphone aan tafel uit den boze bij meer dan helft van de Nederlandse huishoudens

Tijdens het avondeten gerust met de telefoon in de hand? Meer dan de helft van de Nederlanders zegt dat de smartphone strikt verboden is aan de eettafel. Dit komt naar voren uit onderzoek van Prijsvergelijken.nl.

Daartegenover zegt bijna 20 procent van de respondenten dat telefoongebruik aan tafel niet gewenst is, maar dat niemand zich aan deze regel houdt. De vergelijk-site deed onderzoek naar het gebruik van televisie en de mobiele telefoon rond het avondeten in huis.

‘Televisie kan best uit en smartphone hoeft niet op tafel te liggen’

Uit de rondvraag bleek dat 65 procent van de Nederlanders elke avond aan tafel eet, en 23 procent zegt af en toe de eettafel voor de televisie te verruilen. Een kleine groep, van 12 procent, zegt altijd hun maaltijd te nuttigen voor de beeldbuis. Denise Bontje, mediaspecialist en adviseur mediaopvoeding, zegt dat het belang van eten aan tafel groot is. Voor zowel kinderen, ouders, maar zeker ook voor mensen zonder kinderen. „Ik zie dat als een gemiste kans in ons drukke leven. Het avondeten is vaak het enige moment dat je nog met z’n allen bent”, opent Bontje. „De televisie kan best even uit blijven en de smartphone hoeft niet perse op tafel te liggen. Het kan een afleiding zijn van een gezellig moment en een goed gesprek. Zie het als goede gewoonte en leer kinderen dit van jongs af aan.”

Standaard eten voor de televisie raadt Bontje dan ook af. „Het is een vorm van gemak. Maar je hebt minder contact met elkaar, er is geen ruimte voor een gesprek als je gefocust bent op een scherm. Het zorgt er dan ook voor dat je meer eet dan wanneer je aan tafel zou zitten, zonder afleiding”, vervolgt Bontje. „Grijp je kans en maak er een moment samen van.”

Digitale apparaten links laten liggen

Wil je in het weekend toch een keer met het bord op schoot op de bank ploffen voor de televisie? „Het moet ook zeker gewoon kunnen. Maar zie het als een soort guilty pleasure. Zorg voor balans. Een maaltijd gaat niet alleen over eten, maar wat mij betreft ook over het creëren van een gezellig moment. Even bijpraten. Dat is zo belangrijk. Even oprechte interesse voor je kind of partner.”

Opvallend is dat wanneer we met vrienden zijn, de telefoon wél makkelijker aan de kant gaat. In 65 procent van de gevallen leggen Nederlanders hun smartphone bewust opzij. Ruim één op de vijf legt de telefoon af en toe aan de kant. Bijna drie op de vier Nederlanders ergert zich aan het vele gebruik van de smartphone bij anderen. Bijvoorbeeld bij zijn of haar partner of huisgenoot. Mede om deze reden zegt 19 procent van de ondervraagden dat er wel eens scherm-vrije avonden gepland worden waarin alle digitale apparaten aan de kant worden gelegd.

1 op de 5 heeft moeite met poepen: arts geeft poeptips bij HLF8

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.