Judith Tielemans
Judith Tielemans Lifestyle 13 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Shocking: dit is de gemiddelde schermtijd wereldwijd

Computers, telefoons, tablets: schermen zijn er tegenwoordig in overvloed. Grote kans dat ook jij meerdere elektronische apparaten bezit en veel van je tijd er naar uit gaat. Maar om hoeveel uur gaat dat dan? Dit is de gemiddelde schermtijd wereldwijd.

In Nederland spenderen we gemiddeld 5,5 uur per dag achter een scherm. Drie uur en negen minuten op een computer of tablet, twee uur en 21 minuten op een mobiele telefoon. Dat lijkt misschien veel, maar uit het onderzoek van TEAM LEWIS en GMI blijkt dat Nederlanders ver onder het gemiddelde zitten. Volgens het rapport spenderen mensen wereldwijd namelijk 7 uur per dag op een scherm. Dat is uitgerekend maar liefst 2555 uur per jaar.

Steeds meer schermtijd sinds corona

De coronapandemie is één van de grote boosdoeners: in 2021 besteedden meer mensen hun tijd op een scherm ten opzichte van 2020. Alleen in Australië, Maleisië, Singapore en de VS groeide dat aantal niet. Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde persoon wereldwijd ten minste drie apparaten bezit.

Dat Spotify, Netflix en andere streamingsdiensten populairder zijn dan ooit, onderstreept ook dit onderzoek. Vooral het gebruik van muziekstreamingdiensten en podcasts is in de afgelopen drie jaar flink toegenomen. Fun fact: de grootste groei is te zien in Australië en Singapore. Daar luisteren steeds meer mensen naar muziek en podcasts. Nederland blijft wederom achter op het gemiddelde van 55 minuten per dag. Wij spenderen 25 minuten van onze dag gemiddeld aan het beluisteren van podcasts.

Sceptisch over ‘sociale’ media

En dan nog even over sociale media. Echt positief zijn de meesten er niet over. Slechts 23 procent van de mensen wereldwijd denkt dat sociale media goed zijn voor de samenleving. In Maleisië zijn mensen er het meest positief over: daar ziet 40 procent het als een fijn medium.

Het onderzoek is uitgevoerd in onder meer Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Hong Kong, Italië, Maleisië, Australië, Portugal, Singapore, Spanje, het VK en de VS.

Van dit soort social-mediaposts hebben mensen het meest spijt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.