Raymon Mens
Raymon Mens Binnenland 13 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Bizarre beelden: vlogger live op Amsterdamse Leidseplein gewurgd

Volgens de politie is de landelijke protestactie #denachtstaatop overwegend rustig verlopen. In meerdere steden openden nachthoreca zaterdagavond in strijd met de coronamaatregelen hun deuren. Er was ook een opvallend incident op het Leidseplein in Amsterdam. Daar werd een vlogger live op beeld gewurgd. Metro sprak met het slachtoffer.

Het gaat om Twitch-streamer Reydempto. Deze Amerikaan woont al jaren in Amsterdam en maakt op de videosite zogenaamde In Real Life-streams. Daarin loopt hij door Amsterdam en vermaakt zijn kijkers met de gebeurtenissen in de stad. Zaterdagnacht ging het onverwacht behoorlijk fout.

Van speelse interactie tot wurging

Terwijl de streamer enigszins spottend het woord ‘vlog’ met Nederlandse tongval probeert uit te spreken, komt een voorbijganger aangelopen. De interactie is in eerste instantie speels. De twee zeggen een paar keer „I’m a vlogger live on Twitch”, maar het escaleert snel. De voorbijganger grijpt de streamer bij de keel en zegt „I’m gonna kill this motherfucker”.

Daarna is te zien hoe de streamer tegenstribbelt en de voorbijganger meermaals vraagt hem los te laten. Dat gebeurt echter niet en na enkele seconden wordt het beeld zwart. Metro sprak met Reydempto over het incident. Hij vertelt dat er meer aan de hand was dan uit de beelden blijkt. „Eerder die avond kwam ik dezelfde jongen al tegen. Hij vroeg of ik al gehoord had van die streamer die op straat vermoord was. Ik gaf hem toen niet veel aandacht, maar realiseerde me later dat hij het over mij had.”

De streamer vervolgt: „Ik viel echt binnen no-time flauw. Deze jongen wist precies wat hij deed. Veel van mijn kijkers hebben de beelden gezien en wijzen erop dat hij met een bepaalde greep mijn luchttoevoer snel wist af te knijpen.” Gelukkig kreeg Reydempto snel hulp van omstanders: „Het was erg druk op het Leidseplein en omstanders gaven me nadat ik bij was gekomen mijn bril terug en hielpen me omhoog. Het voelt echt alsof ik een enorm zwart gat in de avond heb zitten.”

Poging tot doodslag

De vlogger heeft zondagochtend aangifte gedaan bij de politie. De video met daarop overduidelijk de dader is ook in handen van de Amsterdamse recherche. Die heeft de zaak in onderzoek en spreekt van poging tot doodslag. Reydempto is niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten. „Mijn hoofd voelt nog wat pijnlijk en ik ga maandag even bij de huisarts langs, maar vanmiddag ben ik weer gewoon live op Twitch. Dit was het meest bizarre dat ik ooit op straat heb meegemaakt, maar ik laat me niet uit het veld slaan.”

Zo zag ‘De Nacht staat op’ eruit: uitverkochte clubs, maar er werd ook ingegrepen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.