Redactie Metro
Redactie Metro Lifestyle 25 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

Metro-test: kunnen planten je helpen bij je carrière?

Een paar planten in je huis of op de werkplek brengt een hoop voordelen met zich mee. Dat weten we intussen allemaal. Niet alleen zuiveren ze de lucht, planten brengen ook rust, verlagen stress en boosten energie. Maar wat nou als er planten zijn die je ook nog eens verder zouden brengen in je carrière?

Die planten bestaan, denken (of weten!) Mooiwatplantendoen.nl en carrièrecoach Ernst van Dijk. Volgens de site, die je wil laten ervaren waarom je je met planten in de buurt lekkerder voelt, en de deskundige, kan een plant een motivator zijn vlak voor een super belangrijke presentatie. Of je juist kalmeren na een lastig gesprek met de baas. Per persoon zou er één carrièreplant zijn die het beste bij jou past.

Je persoonlijkheid terugvinden in een plant

Om te ontdekken welke carrièreplant bij jou past, moet je er eerst achterkomen wat voor type je bent. Daarom heeft Mooiwatplantendoen.nl samen met carrièrecoach Ernst van Dijk een test ontwikkeld met veertig vragen over jouw kwaliteiten en valkuilen. Ben jij de zorger, motivator, analist of regisseur op het werk?

Metro’s Erik Jonk en Meike van Zandvoort wilden weleens weten hoe dat zit met die planten en wat ze over je zeggen. Zij deden de test – die je zelf ook kunt doen, Van Dijk gebruikt hem ook bij trainingen – om te kijken waar hun groei zit en welke plant hen daar het beste bij zou moeten helpen. De één (Erik) denkt er bij zulke dingen het zijne van en weet een cactus nog een snelle dood in te jagen. De ander (Meike) vindt het leuk en interessant en heeft een kamer vol plantjes (maar niet al te groene vingers). Beiden kwamen ze terug met een plant in hun handen.

Er kwam een speciale ‘plantenbus’ – zo’n schattige oude Volkswagen – naar de Metro-redactie om de uitslag van de test door te nemen. Plantenprof Ernst – zo mochten wij de coach voor één keer noemen – gaf daarbij advies. Van Dijk overhandigde beide verslaggevers ook een plant, die geldt als onze tegenpool. Die moet goed verzorgd worden. Wat was de ervaring van de twee?

Carriere plant planten
De Metroverslaggevers en de plantenprof cq carrièrecoach.

‘Plant moet voor mij chaos uit de lucht trekken’

• Meike van Zandvoort

„Ernst van Dijk vraagt mij wat ik verwachtte dat er uit de test zou komen. Een zorger, dacht ik. Ik ben gevoelig en behulpzaam. Toch komt motivator uit op de eerste plek, daarna de zorger. „Het is ook maar een sneltestje, een indicatie”, zegt hij dan. De plant die bij de motivator hoort is prachtig: een Calathea. Grote bladeren met veel tekening en verschillende tinten groen. Heel overdreven en out-there, net als de motivator (niet net als ik, vind ik). Een grote plant, maar zó mooi, dus prima als ik die in de trein mee naar huis moet nemen.

Maar dan zet de carrièrecoach de plant terug op z’n plek en pakt een andere tevoorschijn. De plant die mij moet helpen groeien, die mij een spiegel voor moet houden. Want tegenover de motivator staat de analist. Het type van de puntjes op de i, hard werken, routine en regels. Deze carrièreplant moet voor mij de chaos uit de lucht trekken en mij helpen om rust te vinden in onoverzichtelijke situaties, om kalm te blijven. Dat lijkt mij wel fijn, als iemand dat voor me kan doen.

Nét jammer dat de plant die dit voor mij zou moeten doen, niet echt mooi is. Een Aloë Vera, stekelig en recht overeind. Van Dijk vindt dat ook: „Niet per se een mooie plant, maar hij is ongelooflijk steady en duidelijk.” Ik krijg de taak mee om de Aloë Vera goed te verzorgen. Het is een bikkel, krijg ik mee. Een plant die niet te veel water wil hebben (moet lukken…). Met de constante herinnering dat „ook niet-bloemdragers prachtig kunnen bloeien”. Het is in ieder geval wel een stukje makkelijker mee te nemen in de trein.”

Gaat Meike er voor? „Ja hoor! Hij staat intussen in mijn studentenkamer op m’n bureau in een roze potje, rust uit te stralen om mij kalm te houden.”

Carriere plant planten

‘Planten die helpen? Mwah…’

• Erik Jonk

„Stel je voor dat er planten zijn die je work-wise verder op de ladder helpen. Dat is zo’n zin die past bij het idee van Mooiwatplantendoen.nl en de plantenprof. Dus: welke carrièreplant helpt je groeien? Kijk, da’s nou niks voor mij. Hoezó???, denk ik dan (of: houd toch op…). Buiten dat ben ik niet zo’n carrièretijger meer. Dat heb je als je al wat langer meedraait. Planten die je dan ook nog eens helpen? Mwah… Maar we zijn de beroerdste niet, hè, dus uitproberen maar. Zo’n Volkswagenbusje vol planten alleen al, is leuk.

Net als Meike verwacht ik qua topscore een zorger te zijn (de verwachting komt uit). Volgens de test is dat een teamspeler, iemand voor de goede sfeer die hoopt dat het iedereen goed gaat en plezierig in de omgang probeert te zijn. Misschien is de zorger ook een tikje timide, maar een type ‘dat je er wel bij kunt hebben’. In die hoek pas ik meer dan bij de motivator, analist en regisseur (die laatste zou nog kunnen, omdat ik wel van een goede organisatie houd). De regisseur blijkt echter ‘tegenovergestelde’, zo meldt de plantenprof. Komt vast doordat die persoon in de test – naast een geweldige focus – als ‘hard van buiten en komt daardoor kil over’ wordt gezien. De plant die bij me hoort is de Schefflera, een soort vingerplant die de boel helpt masseren.

Die Schefflera blijft dus in het busje. Mijn carrièreplant is de Ficus Lyrata. Da’s nogal een onstuimige groeier, weet Van Dijk, die ik in toom moet houden en waar ik goed naar moet luisteren. Het is een lelijk ding die mijn huiskamer niet in komt. Maar goed, hij is niet voor de leuk. Hij moet me helpen. De Ficus Lyrata heeft een jaar mijn begeleiding nodig en dan – tromgeroffel – ben ik daadkrachtiger en aanweziger. Dat is nodig ook want – ik heb het zelf niet bedacht – mijn collega’s hebben mijn mening en energie hard nodig.”

Gaat Erik er voor: „Jawel. Maar de plant is op de redactie gebleven. Wat ik heb mijn collega’s juist weer nodig om de Ficus niet binnen een jaar te laten sterven.”

Ben je nu zelf helemaal into planten maar een absolute beginner? Lees dan deze tips.

Staatssecretaris over klimaatrapport: ‘Als we niets doen, verandert ons leven compleet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Metro-test: kunnen planten je helpen bij je carrière?
Sluiten