Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 25 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Staatssecretaris over klimaatrapport: ‘Als we niets doen, verandert ons leven compleet’

Klimaatverandering is geen abstracte materie, zegt demissionair staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat bij de presentatie van het klimaatrapport van het KNMI. „Als we niets doen, verandert ons leven compleet.”

In het klimaatrapport stelt het KNMI dat de gevaren van klimaatverandering voor Nederland groter zijn geworden. Zo stijgt de zeespiegel aan de kust mogelijk sneller dan verwacht en neemt het risico op hevige buien in de zomer toe.

Klimaatrapport noemt hogere zeespiegel en extreme regenbuien

Geen vrolijk nieuws, zegt de staatssecretaris over het klimaatrapport, „maar het laat wel zien wat klimaatverandering nou concreet betekent. Het is code rood voor het klimaat. Ook voor de kabinetsformatie.”

Aanpassen aan extreem weer en inspelen op de sneller stijgende zeespiegel moeten een topprioriteit worden van het nieuwe kabinet, aldus voorzitter Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen. Het klimaatrapport noemt onder meer de hogere zeespiegel en een grotere kans op extreme regenbuien als toekomstperspectief. „Nederland heeft in toenemende mate te maken met extreem weer. De wateroverlast in Limburg, Noord-Holland en Friesland van afgelopen zomer laten zien dat extreem weer vandaag de dag al voor problemen zorgt.”

Nederlanders zullen vaker last hebben van wateroverlast

De waterschappen lopen namelijk nu al tegen de grenzen van het watersysteem aan. „Als het weer een beetje kabbelt, kunnen wij ons werk goed doen. Maar met de extremen die we zien zoals in Limburg, of zoals met de droogte van de zomer van 2018, wordt dat moeilijker.” Van der Sande vergelijkt het werk van de waterschappen met een etentje. „Als je je voorbereidt op koken voor vier of vijf mensen en er komt nog een zesde gast bij, dan lukt dat best. Maar als er ineens twintig mensen komen, dan gaat dat niet. Dat is waar wij nu tegenaan lopen.”

Het betekent volgens Van der Sande simpelweg dat Nederlanders vaker last zullen hebben van bijvoorbeeld wateroverlast, zoals ook in het klimaatrapport te lezen valt. „Bij extreme regenval kunnen we het water niet altijd snel wegpompen, omdat het gewoon te veel is. Het gaat dus vaker voorkomen dat je huis overstroomt. Als je een leuk parket hebt liggen, is dat na zo’n overstroming kapot. Dat is de realiteit.”

Vandaag werd ook bekend dat een nieuwe generatie jongeren een groot voorstander is van strengere klimaatmaatregelen. Dat blijkt uit een studie van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP), die ruim 30.000 jongeren onder de 18 sprak over de klimaatcrisis. Ook zij vinden dat het hoog tijd is dat wereldleiders meer actie ondernemen als het gaat om klimaatverandering.

Onze klimaat toekomst lijkt een beetje op Bordeaux: milde winters en hete zomers

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Staatssecretaris over klimaatrapport: ‘Als we niets doen, verandert ons leven compleet’
Sluiten