Metro
Metro Health & mind 15 mei 2020 / 13:01 uur

Muziek luisteren waarschijnlijk goed voor je hart

Draai de volumeknop van je radio maar omhoog: het is niet alleen vrijdagmiddag, muziek luisteren blijkt ook nog eens goed voor je gezondheid.

Een nieuw onderzoek laat zien dat het heel gezond is om elke dag minstens een half uur naar muziek te luisteren. Het wetenschappelijke onderzoek werd gedaan onder patiënten die een hartinfarct hebben gehad. Ze luisterden elke dag een half uur naar muziek en bleken minder last te hebben van angst, pijn en hartklachten.

Volgens onderzoekers kunnen regelmatige muziekluistersessies je helpen om meer te ontspannen, schrijft de Hartstichting in een persbericht over het onderzoek. En die ontspanning is belangrijk voor je hart. „Stress verhoogt de hartslag en bloeddruk. Hierdoor wordt je hart en de bloedvaten ook extra belast”, legt Nelleke van der Houwen, wetenschapsvoorlichter bij de Hartstichting uit.

Onderzoek naar muziek nog klein

Overigens kun je niet zomaar elk album opzetten. De mensen die meededen aan het onderzoek, hadden allemaal na een hartinfarct blijvend pijn op de borst. De onderzoekers zochten per patiënt naar de juiste muziek. Daarbij werd gekeken naar het genre, het beste tempo en de juiste tonen. Ze patiënten luisterden dit vervolgens op een rustige plek met hun ogen dicht. Of de muziek per patiënt heel anders was, wordt niet genoemd.

Het kleinschalige onderzoek dat nog moet worden uitgebreid om écht vast te stellen dat muziek goed is voor het hart, duurde zeven jaar. Patiënten die meededen hadden na zeven jaar minder klachten dan mensen met een standaard behandeling. Zo hadden ze minder vaak een bypassoperatie nodig, minder hartfalen en stierven ze minder vaak aan een hartaanval. Betrouwbaardere resultaten moeten nog worden behaald, maar even een half uurtje naar muziek luisteren kan dus hoe dan ook geen kwaad.

In elk geval weten we zeker dat muziek veel met je doet: zo beïnvloedt het onder andere ook verliefdheid.

Tientallen levensjaren verloren

Helaas is er ook slecht nieuws voor hartpatiënten. Zo’n 200.000 mensen hebben door de corona-uitbraak niet op tijd zorg gekregen rondom hartproblemen. Dit leidt bij tienduizenden hart- en vaatpatiënten tot vroegtijdig overlijden en tot verlies van kwaliteit van leven. Dat concluderen onderzoekers van adviesbureau Gupta Strategists, samen met de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) en de Value Based Healthcare-researchafdeling van het bedrijf Medtronic.

Voor niet-coronapatiënten heeft het tekort aan reguliere zorg grote gevolgen, becijferen de onderzoekers, onder meer bij hart- en vaataandoeningen. „Het gaat om tienduizenden patiënten met een hartinfarct, boezemfibrilleren of andere hartproblemen. In totaal gaat het om tot wel 100.000 verloren levensjaren”, zegt NVVC-voorzitter Bert van Rossum. „Om een beeld te geven: dat kan bijvoorbeeld betekenen dat tienduizend hartpatiënten een tien jaar kortere levensverwachting hebben. Daarnaast verslechtert de gezondheid van nog eens vele duizenden hartpatiënten door het tekort aan die noodzakelijke zorg. Een onwaarschijnlijk grote impact die we onder ogen moeten zien.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Muziek luisteren waarschijnlijk goed voor je hart
Sluiten