Metro
Metro Binnenland 15 mei 2020 / 13:59 uur

RIVM: Dodental door corona gestegen met 53, 35 opnames in ziekenhuizen

Het aantal mensen dat aantoonbaar door het coronavirus is overleden, is gestegen met 53. Het RIVM meldt daarnaast 35 nieuwe ziekenhuisopnames.

Het dodental komt daarmee op 5643. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven.

Onderliggende aandoening

Zowel het aantal doden als het aantal ziekenhuisopnames daalt al enige tijd. Het RIVM constateerde dan ook al meerdere keren dat de maatregelen die het kabinet heeft genomen effect hebben. Aan de longziekte COVID-19, die door het virus wordt veroorzaakt, sterven vooral ouderen: bijna 89 procent van de overledenen is ouder dan 70 jaar.

Van de mensen onder de 70 jaar die aan de ziekte zijn bezweken, leed 70 procent aan een „onderliggende aandoening”, zoals het RIVM het verwoordt. Het vaakst gaat het om hart- en vaatziekten, gevolgd door diabetes en chronische longaandoeningen.

Totaal aantal sterftegevallen blijft dalen

Het totale aantal sterfgevallen blijft gemiddeld gezien dalen en volgt daarmee de trend die ook te zien is in dagelijks gepubliceerde cijfers over de coronadoden. Wel overleden vorige week nog honderd meer mensen dan te verwachten viel als de uitbraak van het nieuwe coronavirus er niet was geweest. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), Amsterdam UMC en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de eerste week van mei overleden naar schatting ruim 3000 mensen. Onder normale omstandigheden was dat 2900 geweest, denken de onderzoekers. Zij hebben dat ingeschat door het sterftecijfer in voorgaande weken te analyseren. Daarbij is ook rekening gehouden met wisselingen in de temperatuur en griepgolven. Een week eerder lag het sterftecijfer nog boven de 3300.

Infografiek: Coronagolf bijna weggeebd | Foto's: ANP
Infografiek: Coronagolf bijna weggeebd | Foto’s: ANP

Aantal coronadoden inschatten

Het totale sterftecijfer helpt inschatten hoeveel mensen werkelijk zijn overleden aan het nieuwe coronavirus. Het RIVM houdt dagelijks bij hoeveel mensen zijn overleden die positief op het virus zijn getest. Diegenen die niet zijn getest, maar wel zijn overleden aan het virus, blijven hierbij buiten beeld.

Het sterftecijfer is al langer aan het dalen, na de door COVID-19 veroorzaakte piek begin april. Volgens CBS-socioloog Tanja Traag is het gebruikelijk dat een sterftepiek wordt gevolgd door een daling. Het valt te verwachten dat mensen vanwege COVID-19 vroeger zijn overleden die onder normale omstandigheden nu waren gestorven. Ook daalt het aantal sterfgevallen normaal gesproken als de temperaturen stijgen. „Het sterftecijfer is nu weer bijna op het niveau dat je kan verwachten”, aldus Traag.

Zorgmijders

Van 9 maart tot en met 10 mei zijn volgens de onderzoekers bijna 9000 mensen meer overleden dan normaal. Daarmee staat volgens Traag niet vast dat die allemaal aan COVID-19 zijn overleden. Er kunnen ook zorgmijders tussen zitten.

Dat zijn mensen die andere medische klachten hadden maar vanwege de uitbraak van corona niet naar de huisarts zijn gegaan. Het CBS krijgt later pas informatie binnen over de doodsoorzaak. Dan wordt hier meer over duidelijk.

Nederland langzaam weer open

Nederland heeft de maatregelen sinds 11 mei verder versoepeld. Per 1 juni en 1 juli wordt ons land als alles goed gaat nog verder vrijgegeven. Zo gaan zwembaden open en mag er buiten worden gesport. Vanaf 1 juli gaan campings en vakantieparken volledig open en terrassen en horeca per 1 juni. Wel moet er op de terrassen anderhalve meter tussen de gasten zitten en mogen er binnen maximaal dertig gasten zitten. Mits de anderhalve meter ook hier wordt gehandhaafd.

Ook het openbaar vervoer gaat weer normaal rijden per 1 juni. Wel wordt het dragen van een mondkapje verplicht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
RIVM: Dodental door corona gestegen met 53, 35 opnames in ziekenhuizen
Sluiten